MY KTEO

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

«Σκοτώνουν» τις τιμές για να αυξήσουν τον τζίρο

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή στην εκπνοή του 2019, ξεκίνησαν οι λιανέμποροι τις χειμερινές εκπτώσεις του 2020, «σκοτώνοντας» τις τιμές για να μαζέψουν τζίρο. Μπορεί επισήμως οι χειμερινές εκπτώσεις να ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου, δηλαδή τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, αυτό όμως
συμβαίνει στα «χαρτιά», γιατί στην πραγματικότητα έχουν ξεκινήσει ήδη. Το εύρος του ποσοστού των εκπτώσεων κυμαίνεται από 30% στα είδη ένδυσης, κινείται λίγο χαμηλότερα στα είδη υπόδησης, όπου παραδοσιακά οι εκπτώσεις είναι μικρότερες, ενώ σε κάποια ακριβά είδη ένδυσης φθάνουν και το 50%.
Εμπορική πολιτική η οποία συμπίπτει χρονικά με το κλείσιμο του ετήσιου budget, της οικονομικής χρήσης και της ανάγκης των λιανεμπόρων αφενός να ξεστοκάρουν και αφετέρου να συγκεντρώσουν ρευστό για να καλύψουν τις παραγγελίες για τη νέα σεζόν. Συνδέεται όμως χρονικά και με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, το οποίο εποφθαλμιούν όλοι ανεξαιρέτως.
Έρχεται δε να απαντήσει στον βασικό ανταγωνιστή του φυσικού καταστήματος που είναι τα διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα τα ποια «τραβάνε» ετησίως άνω του 1 δισ. ευρώ από την εγχώρια αγορά ένδυσης και υπόδησης, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου.