MY KTEO

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας


Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ «η εσωτερική ζήτηση παρουσιάζει στασιμότητα, τόσο από την πλευρά της κατανάλωσης όσο και της επένδυσης. Η εξωτερική ζήτηση έχει περιορισμένη επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα.. Το κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να μειώνεται.
Η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων θα μπορούσε να γίνει μέσω της χρήσης ιδίων κεφαλαίων, αφού τα αδιανέμητα κέρδη ήταν ίσα με 1,6% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2019. Εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αύξηση των επενδύσεων δεν φαίνεται να περιορίζεται τόσο από έλλειμμα χρηματοδότησης όσο από έλλειμμα πρόθεσης των εγχώριων επιχειρηματιών να επενδύσουν. Η υπόθεση ότι η μείωση των φόρων θα μετασχηματιστεί αυτόματα σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και κυρίως των επενδύσεων είναι χαμηλού ρεαλισμού, ειδικά σε ένα περιβάλλον χρηματοδοτικών περιορισμών και υψηλών δανειακών και άλλων υποχρεώσεων. Ωστόσο, η μείωση της φορολογίας καθίσταται επιτακτική λόγω της υπέρμετρα υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης ειδικά των νοικοκυριών και των εργαζομένων»
Πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση του τουρισμού, του αγροτικού τομέα, του οικοδομικού και ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας μπορεί μόνο να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα. ‘Ομως δεν μπορεί να λύσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η συμβολή του οικοδομικού και ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας έχει σχέση περισσότερο με την ανάπτυξη άλλων κλάδων – και πολλές φορές μη παραγωγικών - παρά με την αύξηση της συνολικής απασχόλησης και της  διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα σημειώνουμε ότι οι σύγχρονες ανάγκες για την αξιοποίηση των πράσινων τεχνολογιών στις κατασκευές δυνητικά και στο βαθμό αξιοποίησής τους, απο τη μιά έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και απο την άλλη επιδρούν θετικά στην αύξηση της τεχνογνωσίας και στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας
Θεωρούμε ότι για να υπάρξουν πραγματικά ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα απαιτείται ένας αποφασιστικός όγκος νέων επενδύσεων τόσο σε νέες τεχνολογίες και νέους κλάδους για την Ελληνική οικονομία όσο και στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών της κλάδων..

Έχουμε μοναδική μας φιλοδοξία να αποτελέσει ο φορέας μας το ΟΕΕ τον πραγματικό σύμβουλο της πολιτείας, με κοινωνική αναφορά και προοδευτικό πρόσημο καθώς και να αναδείξει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας.
Επιδιώκουμε μέσω της Τοπικής Διοίκησης  να πάρουμε πρωτοβουλίες στο ερχόμενο διάστημα, ώστε να αναδείξουμε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορέις και όλους τους εμπλεκόμενους να προωθήσουμε την ευρύτατη κοινωνική διαβούλευση και λύσεις για τα κορυφαία θέματα ανάπτυξης της περιοχής μας:  επιχειρήσεις, περιοχές και κλάδους στρατηγικής σημασίας (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ, Αλουμίνιο Ελλάδας), Βιομηχανική ζώνη Οινόφυτων – Θήβας - Χαλκίδας, Κωπαιδα, ΑΠΕ, ορεινοί όγκοι Δίρφυος και Παρνασσού, Ευβοϊκός.
Αν δεν υπάρξουν ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης και καθετοποίησης για όλα αυτά το οικονομικά καθυστερημένο μοντελο της περιοχής δεν πρόκειται να αλλάξει.