MY KTEO

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Σίμος Κεδίκογλου: «Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις της »


Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο Σίμος Κεδίκογλου την προκλητική στάση της Τουρκίας που καταθέτει σήμερα, Πέμπτη,  προς ψήφιση  τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» δήλωσε, πως ήταν δεδομένο, ότι η Τουρκία θα προχωρούσε στην υλοποίηση αυτής της πρόκλησης, προσθέτοντας-ωστόσο- ότι είναι αρκετά σημαντικό το ότι καταδικάστηκε από την Ευρώπη, την Αμερική αλλά και από τη Ρωσία. Επεσήμανε, επίσης, πως θα πρέπει να ενταθούν οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας και παράλληλα να αξιοποιηθεί η κοινοβουλευτική διπλωματία, αναφέροντας ότι αυτό ακριβώς τόνισε στη συνέλευση των βαλτικών κρατών στη Ρίγα της Λετονίας,  όπου συμμετείχε ως αντιπρόεδρος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου, καθώς για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό το πρόβλημα που έχουν με την Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η ταχύτητα με την οποία έφερε ο κ Ερντογάν τη συμφωνία στην τουρκική βουλή δεν με εκπλήσσει. Ίσως να οφείλεται στο ότι ξαφνικά υπήρξε κλιμάκωση των αντιδράσεων, που έφτασε μέχρι τη Ρωσία και ενδεχομένως ήθελε να προλάβει, την ενίσχυση αυτών των αντιδράσεων. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα και το διπλωματικό οπλοστάσιο για να κάνουμε έναν μαραθώνιο διπλωματικών επαφών.  Θεωρώ ότι και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο κομμάτων και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Αραβικό Σύνδεσμο μπορεί να ενισχύσει  αυτή την εθνική προσπάθεια. Πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας, ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δημιουργεί κακό προηγούμενο και ότι η μη τήρηση του διεθνούς δικαίου ανοίγει άλλες περιπέτειες στις βαλτικές δημοκρατίες. Στη συνέλευση των βαλτικών κρατών βαλτική υπογράμμισα , ότι  τόσα χρόνια αδιαφορούσαν για το τι συμβαίνει στην Κύπρο και  στο Αιγαίο, αλλά τώρα βλέπουν ποια είναι τα αποτελέσματα, όταν ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ενεργεί με γνώμονα μόνο τα δικά του συμφέροντα, παραβιάζοντας κάθε έννοια συμμαχικής αλληλεγγύης. Η ενίσχυση των διπλωματικών κινήσεων και η κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να παίξει το ρόλο της. Η σύγκλιση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μία εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σημαντική. Είμαι πεπεισμένος ότι   σιγά- σιγά μπορούμε να κερδίσουμε ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη».