MY KTEO

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Προς επανϋπολογισμό έως 150.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις

Με βάση τις διατάξεις τις οποίες θα προβλέπει το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα υπολογισθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης της εν λόγω κατηγορίας των υφισταμένων, αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων θα αυξηθούν έως και 8%, όπως προβλέπει το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση. Μάλιστα, η αύξηση αυτή θα ισχύει αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Αυτό σημαίνει, καταρχάς, πως όλες οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, τόσο οι "παλιές" (όσων βγήκαν στη σύνταξη προ της 12/5/2016), όσο και οι "νέες"  συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 12/5/2016  και έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα επανυπολογισθούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αφού ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Το δρόμο, όμως, του υπολογισμού με βάση τα επερχόμενα  ποσοστά αναπλήρωσης θα πάρουν και οι εκκρεμείς συντάξεις.

Στις εκκρεμείς συντάξεις περιλαμβάνονται δύο κατηγορίες. Από τη μεριά, είναι αυτές  που έχουν ήδη υπολογισθεί με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά δεν έχουν καταβληθεί. Από την άλλη μεριά, είναι αυτές που δεν έχουν υπολογισθεί ακόμα, λόγω φόρτου εργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά τις  ήδη υπολογισμένες, αλλά όχι ακόμα καταβαλλόμενες συντάξεις, θα επανυπολογισθούν (αν δεν έχουν καταβληθεί έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του επερχόμενου νέου νόμου) με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και, έπειτα, θα καταβληθούν, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Όσον αφορά τις μη υπολογισμένες (κατά την έναρξη ισχύος του επερχόμενου νόμου) κύριες συντάξεις, αυτές θα υπολογισθούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στο τέλος του 2019, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν κοντά στις 145.000.
Η μεγάλη, αν όχι συντριπτική, πλειοψηφία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αφορά  συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Αυτό σημαίνει πως θα είναι και δικαιούχοι των αυξήσεων τις οποίες θα προβλέπει το αναμενόμενο νομοσχέδιο. Με άλλα λόγια, όπως αναφέρουν στελέχη ταμείων στο Capital.gr, θα αυξηθεί σταδιακά και το κόστος καταβολής των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Το ζήτημα το οποίο παραμένει ανοιχτό είναι ποιους ρυθμούς θα καταβληθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Οι ρυθμοί της εξόφλησης τους (μαζί με τα αναδρομικά τους) θα καθορίσουν, σε σημαντικό βαθμό, και το δημοσιονομικό βάρος το οποίο θα επωμισθεί ο ΕΦΚΑ φέτος, δηλαδή κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του επερχόμενου νέου ασφαλιστικού, τονίζουν  οι ίδιες πηγές.


Capital.gr του Δ. Κατσαγάνη