MY KTEO

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Καταργούν 2.500 θέσεις στα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες


Τέλος εποχής έχει επέλθει στα τμήματα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών που απασχολούσαν μέχρι πριν λίγους μήνες περισσότερους από 3.500 εργαζομένους, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανατίθενται πλέον μαζικά προς διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες
(servicers).

Σε αυτό το κλίμα υπεγράφη εχθές, Τετάρτη η συμφωνία μετακίνησης προσωπικού από τη Eurobank στην FPS ανάμεσα στη διοίκηση της τράπεζας και το βασικό συνδικάτο των εργαζομένων της, Union. Η συμφωνία προβλέπει την παροχή μπόνους 10 μεικτών (αφορολόγητων) μισθών ad hoc στους εργαζομένους με διατήρηση όλων των αποδοχών, παροχών και δικαιωμάτων τους καθώς και αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας στην τράπεζα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού που ανακοίνωση η τράπεζα πριν από έναν περίπου χρόνο, η θυγατρική διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, FPS, θα αποχωριστεί από τον όμιλο και θα πωληθεί κατά 80% στο ιταλικό fund doValue που αναδεικνύεται σε στρατηγικός επενδυτής της Eurobank. Η FPS θα διαχειρίζεται τα NPEs της τράπεζας -όπως έκανε ως τώρα- καθώς και τις τιτλοποιήσεις Pillar και Cairo που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο σχέδιο μετασχηματισμού που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Με τις δύο τελευταίες συναλλαγές, το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων απαιτήσεων που θα διαχειρίζεται η FPS θα ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Η περίπτωση της Πειραιώς

Αντίστοιχου μεγέθους είναι η Intrum Hellas, ο servicer που «γεννήθηκε» από το deal της Τράπεζας Πειραιώς και της Intrum με στόχο την ανάθεση της διαχείρισης NPEs ύψους 26 δισ. ευρώ της τράπεζας στην εξειδικευμένη σουηδική εταιρεία. Προκειμένου να υλοποιηθεί η συναλλαγή, εφαρμόστηκε το πρώτο σχέδιο μαζικής μετακίνησης εργαζομένων από το τμήμα διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων (RBU) στη νέα εταιρεία μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία που αναθεωρήθηκε αρκετές φορές στην πορεία.
Σύμφωνα με το τελικό πακέτο που πρόσφερε η διοίκηση της Πειραιώς στους 900 εργαζομένους της RBU, ως κίνητρο αποχώρησης από την τράπεζα δόθηκε μπόνους εννέα μικτών μισθών οι οποίοι θα εκταμιευτούν σταδιακά σε όσους αποδεχθούν την προσφορά. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις εργαζομένων που δεν αποδέχθηκαν την προσφορά της διοίκησης αλλά ούτε τη δυνατότητα να αποχωρήσουν αξιοποιώντας το πακέτο της εθελούσιας εξόδου.

Ακολουθεί η Alpha Bank

Επόμενη στη σειρά είναι η Alpha Bank, η οποία έχει εξαγγείλει τη μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού της στη θυγατρική «Νέα Cepal» η οποία επίσης θα πωληθεί σε επενδυτή κατά 80% μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. «Προίκα» στον servicer θα δώσει η τράπεζα τα υπό διαχείριση επισφαλή χαρτοφυλάκια ύψους 7-8 δισ. ευρώ που θα παραμείνουν στον ισολογισμό της Alpha Bank, μαζί με τα 12 δισ. που θα τιτλοποιηθούν.

Μαζί με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, θα μεταφερθούν στη Νέα Cepal και οι 700 περίπου εργαζόμενοι στα «κόκκινα» δάνεια του ομίλου, οι οποίοι θα προστεθούν στο δυναμικό των 300 εργαζομένων που ήδη διαθέτει ο servicer. Το σχέδιο μετασχηματισμού της Alpha αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του έτους.
Η μόνη τράπεζα που δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» της στο θέμα αυτό είναι η Εθνική Τράπεζα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr διερευνά το ενδεχόμενο ανάθεσης της διαχείρισης «κόκκινων» χαρτοφυλακίων σε έμπειρο servicer με τη μεταφορά προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική αυτή αποτελεί μονόδρομο για τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της επίσπευσης των σχεδίων εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθούν να κρατούν δέσμια τη ρευστότητα που -υπό άλλες συνθήκες- θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη της οικονομίας.

πηγή: insider.gr