MY KTEO

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Νέο ασφαλιστικό: Τι φέρνει για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται


Το 70% της σύνταξης τους θα λαμβάνουν με το νέο ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι.
Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι επιλέγουν να συνεχίσουν την εργασία τους, καθώς μειώνεται η ποινή που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου και στο
εξής η παρακράτηση από το 60% της σύνταξής τους περιορίζεται στο 30%. Έτσι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης τους. Στόχος της ρύθμισης είναι να σταματήσουν το φαινόμενο της ασφάλισης απασχόλησης των συνταξιούχων.

Όπως προβλέπεται στη σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα, η μείωση στη σύνταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ανέλθει στο 30% (αντί για το 60%) για τους συνταξιούχους που ήταν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματίες (δηλαδή τους ασφαλισμένους στα τέως Ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ) και συνεχίζουν μετά τη συνταξιοδότηση να εργάζονται, ενώ δεν ισχύει καμία απολύτως μείωση στις συντάξεις των απασχολουμένων αγροτών και κτηνοτρόφων (ασφαλισμένων τέως ΟΓΑ).

Η μείωση αυτή θα ισχύσει σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" μόνο για όσο διάστημα απασχολούνται, αν και έχουν συνταξιοδοτηθεί. Μετά την παύση της απασχόλησης τους η σύνταξη θα επανέρχεται στο 100%.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση του 60% - η οποία προβλεπόταν στον νόμο Κατρούγκαλου –αφορούσε όσους συνταξιούχους απασχολήθηκαν μετά την 12/5/2016, οπότε ξεκίνησε η ισχύς του νόμου. Αναφορικά με όσους συνταξιούχους είχαν απασχόληση προ της 12/5/2016, προβλεπόταν στον νόμο Κατρούγκαλου η ισχύς των προηγούμενων διατάξεων (του 2010) σύμφωνα με την οποία επιβάλλονταν σε όσους ήταν άνω των 55 ετών μείωση 70% με την προϋπόθεση όμως ότι η σύνταξη των απασχολουμένων ξεπερνούσε τα 991 ευρώ και τα 1.189 ευρώ για όσους είχαν ανήλικα τέκνα για όσους συνταξιούχους έπιαναν δουλειά ως μισθωτοί. Για τους συνταξιούχους οι οποίοι απασχολούνταν πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου (12/5/2016) ως επαγγελματίες η η μείωση 70% αφορούσε τις συντάξεις άνω των 1.982 ευρώ.