MY KTEO

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Πραγματοποιήθηκε χθες η έκτακτη συνεδρίαση του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, με μοναδικό θέμα συζήτησης την ΛΑΡΚΟ

Τι είπαν οι Γιώργος ΨαθάςΞενοφών Αγγελάτος, Γιώργος Σελεβάκος,  Γιώργος Κελαϊδίτης,
Θανάσης Ζεμπίλης,  Βαγγέλης Αποστόλου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Κώστας Μπασδέκης
Πραγματοποιήθηκε χθες η έκτακτη συνεδρίαση του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, με μοναδικό θέμα
συζήτησης την ΛΑΡΚΟ. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, τόνισε πως οι κ.κ. Αγγελάτος και Σελεβάκος έκριναν αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συζήτηση για τα προβλήματα που ταλανίζουν την ΛΑΡΚΟ. "Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχει αρνητική εξέλιξη σε αυτή την εταιρία και θέλουμε και την δική σας συμπαράσταση για να καταλάβουν την λάθος κατεύθυνση που έχουν πάρει. Είμαστε αρωγοί και ως Δήμος θεωρούμε ότι έχουμε κάνει πράγματα αλλά χρειάζονται περισσότερα. Το Σαββάτο θα πρέπει να είμαστε όλοι στο συλλαλητήριο. Συνειδητά θα πρέπει να είναι μαζί όλοι οι Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι ώστε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας. Καλή δύναμη εύχομαι και στον αγώνα αυτό να είμαστε όλοι μαζί. Υπάρχει ο ιδρώτας των εργαζομένων και εκεί δεν φταίνε για την εξέλιξη της εταιρίας."

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Ευβοίας Ξενοφών Αγγελάτος είπε πως «αν και "σήμερα θα περίμενα όλους τους βουλευτές του Νομού μας. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως για να βρεθεί λύση για την ΛΑΡΚΟ θα κάνει τριχοτόμηση. Περιλαμβάνει δύο διαγωνισμούς, μία για τα μεταλλεία ένας για το εργοστάσιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα να πουληθεί σε κομμάτια η ΛΑΡΚΟ, εκβιάζοντάς μας ότι η εκκαθάριση είναι το καλό σενάριο γιατί υπάρχει και η πτώχευση. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν και νομικά προβλήματα, δεν ξεκαθάρισε τίποτα. Βγαίνουμε στους δρόμους, αρχίζοντας από το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Μαζί μας θα είναι 120 φορείς, σωματεία, θα κάνουμε πορεία από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα. Αυτό που ζητάμε ως εργαζόμενοι είναι μια βιώσιμη λύση, διασφάλιση των θέσεων εργασίας…  Ο Χατζηδάκης μας είπε πως θα πληρωνόμαστε κανονικά αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εμείς δεν έχουμε στυλώσει ποτέ τα ποδάρια. Αν μας καλέσουν και πουν πως υπάρχει βιώσιμο σχέδιο για την εταιρία, θα το συζητήσουμε. Ξέρουμε ότι χρειάζεται επενδύσεις η ΛΑΡΚΟ αλλά με το σχέδιο της τριχοτόμησης, η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στην εταιρία. Κάνει και bulling στους εργαζόμενους με τα ποσά που ανακοινώνουν πως παίρνουν οι εργαζόμενοι. Κάθε φορά πάμε για το μεροκάματο του τρόμου. Μπαίνουμε μέσα και δεν ξέρουμε αν θα βγούμε ζωντανοί. Προσπαθούμε και δίνουμε ότι μπορούμε στην κοινωνία. Θα πρέπει να είστε όλοι μαζί μας όχι μόνο στις 25 που θα πρέπει αν βουλιάξει το Σύνταγμα. Θα πρέπει όλοι οι εκλεγμένοι να πάρετε μια πρωτοβουλία, να συνεννοηθείτε και στους 6 Νομούς που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ να παρθεί μια απόφαση. Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την χώρα μας και οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να μην την ξεπουλήσουμε σε κανέναν. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, τις οικογένειές μας, τους συναδέλφους που έχουμε χάσει. Να δούμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι δεν είναι»


Ο Γιώργος Σελεβάκος είπε μεταξύ άλλων «στο προηγούμενο Συμβούλιο ζητήσαμε την αλληλεγγύη σας γιατί όταν καίγεται του διπλανού το σπίτι, θα καεί και το δικό μας. Την ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί. Στην διάθεσή σας το εξοφλητικό μου, με τα ποσά που ακούμε ότι παίρνουν οι εργαζόμενοι! Δεν φοβόμαστε την ιδιωτικοποίηση μιας εταιρίας, φοβόμαστε τον μαρασμό ενός τόπου. Φοβόμαστε το Σκαλιστήρι, θυμάστε. Γι αυτό ζητάμε την αλληλεγγύη των πολιτών, θα ερημοποιηθεί ο Δήμος μας. Υστερούμε στα περιβαλλοντικά, να υπάρχει ένας αυστηρός έλεγχος από όλους μας. Κάποιοι το λέγαμε, κάποιοι φωνάζαμε ότι έπρεπε να παρθούν αποφάσεις. Αύριο η εταιρεία αυτή μπορεί να αφήσει εργολάβους απλήρωτους, οικογένειες να μην έχουν να φάνε. Η Εύβοια έχει βεβαιωμένα τεράστια κοιτάσματα νικελίου, θα τα δώσουμε δώρο σε έναν ιδιώτη; Ο κ. Χατζηδάκης θεωρώ ήταν ανενημέρωτος. Σήμερα αυτή η εταιρία είναι πνιγμένη, κανείς δεν της δίνει τίποτα. Χρωστάει λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης όπως και όλοι οι πολιτικοί που πήραν αποφάσεις, που όριζαν Διοικήσεις. Θα ήθελα να κάνω μια πρόταση στον Δήμαρχο, υπάρχουν άλλοι 5 Νομοί και θα ήθελα να συναντηθείτε με τους άλλους Δημάρχους και να συζητήσετε το θέμα αυτό. Σε 4 χρόνια θα έχουμε και πάλι εκλογές, οι πολιτικοί του Νομού δεν χρειάζεται να μας λένε μόνο ότι είναι μαζί μας, θέλουμε έμπρακτα, γι αυτό τους ψηφίζουμε, είναι οι άνθρωποί μας στο Κοινοβούλιο και δόξα το Θεό ο Νομός μας έχει 6! Το θέμα είναι να φύγουν με το κεφάλι ψηλά. Ζητώ να δείξετε την αλληλεγγύη σας το Σάββατο». 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης στην δική του τοποθέτηση είπε «Δώσαμε το «παρών» με τον Περιφερειάρχη με κάθε τρόπο να στηρίξουμε την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, δεν το διαπραγματευόμαστε και θα το στηρίξουμε και να το περάσουμε στην κεντρική κυβέρνηση. Απ όλα αυτά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η εταιρία έχει μπει σε μια κατολίσθηση, σε έναν ξαφνικό θάνατο. Μας μίλησαν με πολύ άσχημα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας αλλά πάνω από όλα έχουμε και τα χειρότερα δεδομένα με απώλεια ζωών, ασφάλεια των εργαζομένων. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει η κυβέρνηση αλλά σύσσωμοι θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συνδράμουμε για να υπάρχει επομένη μέρα για την ΛΑΡΚΟ. Αν δεν υπάρξει, δεν θα συγχωρεθεί κανένα μας.. Θα πρέπει όλους να μας βρει αδιαπραγμάτευτους σε ένα κομμάτι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Είμαστε δίπλα στον αγώνα σας, μεταφέρω τις ευχές, την στήριξη του Περιφερειάρχη, ήταν ξεκάθαρη η θέση του στην τελευταία συνάντηση που είχαμε».

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Ζεμπίλης είπε πως «έχω ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους και ως Δήμαρχος συμμετείχα και σε πορείες και συλλαλητήρια και σε αγώνες.  Θεωρώ ότι το σημαντικότερο ζήτημα που θα πρέπει να διασφαλίσουμε, είναι η βιωσιμότητα της εταιρίας. Είναι μία από τις τελευταίες παραγωγικές μονάδες, τέτοιας εμβέλειας, είναι ο πλούτος μας, όχι μόνο τις εξορύξεις τα λατομεία αλλά τους εργαζομένους. Η εταιρία αντιμετωπίζει προβλήματα περιβαλλοντικά, συνθήκες ασφάλειας και προσωπικού αλλά και οικονομικά. Τα τελευταία οδηγούν δυστυχώς σε ξαφνικό θάνατο ή σε παύση. Αυτό θα πρέπει να δούμε, τι μπορεί να γίνει σήμερα για τα βάρη του παρελθόντος. Ποιος θα δώσει τα κεφάλαια; Μπορεί το ΤΑΥΠΕΔ, δεν μπορεί ούτε ένα ευρώ, μπορεί η Εθνική, ούτε αυτό, η ΔΕΗ είναι σε μια οριακή κατάσταση. Ποιος μπορεί να βοηθήσει για να διασωθεί η επιχείρηση; Είναι ξεκάθαρο ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την πρόθεση να δώσει λύση όμως με ποιόν τρόπο; Υπήρχε δυνατότητα; Όχι. Το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας, το ελληνικό κράτος είναι και φαύλο κράτος. Στη θέση σας το τελευταίο το οποίο θα ζητούσα είναι να συνεχίζει να υπάρχει ο εναγκαλισμός με το Δημόσιο. Κατά την δική μου άποψη να υπάρξει η αναμόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, με ένα ελκυστικό σχέδιο. Προς Θεού όχι κανιβαλισμούς, όχι σε παράσιτα. Πάση θυσία πρέπει να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας».

Ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε για την τοποθέτηση του κ. Ζεμπίλη ότι «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα… Όταν μιλάμε και για 5 Νομούς μιλάμε για μια μεγάλη κοινωνία. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα ορεινό χωριό, βίωσα την λειτουργία της επιχείρησης Σκαλιστήρι, το πρώτο λοιπόν είναι να επιμείνουμε στην κοινωνικοοικονομική επίδραση. Πήρα ένα φυλλάδιο από τους εργαζόμενους που υπάρχει και συγκεκριμένη τεκμηρίωση. Δεν είναι απλά μια εταιρία, η συνεισφορά της στην βελτίωση των εξαγωγών είναι πολύ σημαντική. Έχει μείνει η εντύπωση ότι η επιχείρηση αυτή δεν είναι κερδοφόρα, δεν είναι έτσι όμως. Δεν πρέπει να απομονώσεις την κερδοφορία σε ένα έτος αλλά στο σύνολο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σε ένα βάθος 5, 10 χρόνων. Υπάρχει μια ανάκαμψη γιατί υπάρχει ζήτηση στους συσσωρευτές της ενέργειας. Ας αφήσουμε το θέμα της κερδοφορίας και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Σαν κυβέρνηση όταν ήμασταν, ήταν μέσα σε σκληρά μνημόνια και δημοσιονομικές συνθήκες. Αναγνωρίστε μας ότι κρατήσαμε όρθια την επιχείρηση και τους εργαζόμενους να πληρώνονται. Στα καινούρια golden boys είδαμε καινούριες αυξήσεις, καινούρια πλαίσια. Η ΛΑΡΚΟ είναι και σημαντική δραστηριότητα για την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας».

Με την σειρά του, ο Βουλευτής του Νομού Μίλτος Χατζηγιαννάκης είπε πως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ευχολόγια «είμαστε εδώ για να δείξουμε έμπρακτα την συμπαράστασή μας. Το πρόβλημα είναι πάρα πολλά χρόνια, έχει ονοματεπώνυμο, συγκεκριμένες ευθύνες έφτασαν την εταιρία στο σημείο αυτό. Πρέπει να γίνεται με όρους, δυστυχώς ή ευτυχώς, οικονομοτεχνικούς. Πρέπει να είναι βιώσιμη, να είναι επικερδής. Το ένα πρόβλημα είναι το κόστος του ρεύματος και το χρέος που υπάρχει στην ΔΕΗ. Δεν έχει γίνει καμία ανάλυση, ο κ. Σταϊκούρας είπε «ευχής έργον» αλλά δεν έχει γίνει καμία σοβαρή εξέταση, καμία σοβαρή αξιολόγηση.  Σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, ναι μεν με τον τρόπο που έγιναν θεωρήθηκαν παράνομες αλλά δεν έχει εξεταστεί ο τρόπος χρηματοδοτικών εργαλείων της εταιρίας. Δεν βρέθηκε ο τρόπος η ΛΑΡΚΟ να φτιάξει ένα χρηματοδοτικό μοντέλο. Έχουμε τους ετήσιους τζίρους, τα έξοδα, όταν είναι να βάλουμε μια ταφόπλακα σε μια εταιρία, δεν πρέπει να τα εξετάσουμε αυτά; Ο κ. Σταϊκούρας για να είμαι απόλυτα δίκαιος, απέδειξε ότι η διχοτόμηση έχει να κάνει με το σβήσιμο του χρέους. Αυτό δικαιολόγησε, δεν έχω απάντηση σε αυτό. Αυτό έχω μάθει στη δουλειά μου, να κοιτάω πρώτα όλα τα στοιχεία, πόσα βγάζει η εταιρία. Οπωσδήποτε θα είμαστε μαζί με τους εργαζομένους το Σάββατο και σε κάθε προσπάθεια, θα απαιτήσουμε να μάθουμε τι επένδυση πρέπει να γίνει ώστε να είναι κερδοφόρα. Θα απαιτήσουμε να γίνει ένα τέτοιο πλάνο και να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι και να δούμε οπωσδήποτε πώς θα διασφαλιστεί το μέλλον της» 


Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπασδέκης, εκπροσωπώντας τον Βουλευτή του Νομού Γιώργο Μαρίνο τόνισε πως « η ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, όλη ην περιοχή και ένα μέρος της Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για έναν μήνα δεν πήραν τον μισθό τους και στέναξε η οικονομία της περιοχής. Η ΛΑΡΚΟ έχει μακρά ιστορία, ιδιώτης την είχε, εκείνος πήρε προίκα τον ορυκτό πλούτο και έφτιαξε εργοστάσιο, την πτώχευσε, την πήρε το κράτος για να την εξυγιάνει το σχέδιο της μεθόδευσης και τριχοτόμησης δεν είναι νέο, είναι παλιό.  Φανταστείτε η ΔΕΗ μέτοχος στην εταιρία αυτή και πουλάει πολλαπλάσια το ρεύμα από ότι στον ανταγωνιστή του, τον Μυτιληναίο.  Στον εκβιασμό πρέπει να απαντήσουμε με αγώνες και το ΚΚΕ τώρα ειδικά θα σταθεί γιατί πρέπει να ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Ξέρετε ποια είναι τα τελευταία νέα που κυκλοφορούν;       Ότι ο ορυκτός πλούτος πτωχεύει. Άρα πρόκειται για μεθοδεύσεις με στόχο τους εργαζόμενους. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην μεθόδευση που πάνε να κάνουν. Η πρόταση που κάναμε ήταν καθετοποίηση της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ, να μην πάει στον Ευβοϊκό η σκουριά αυτή αλλά στην εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων που θα μπορούσαν να βρουν δουλειά κι άλλοι εργαζόμενοι. Το λέγαμε ως κόμμα από παλιά. Θα είμαστε μπροστά από τους αγώνες, ανυποχώρητα»!

Ο Τάσος Πρατσόλης, στην δική του τοποθέτηση ανέφερε «τα τελευταία 5 χρόνια ήμουν σε όλες τις ημερίδες και έχω τοποθετηθεί όλες τις φορές. Ότι έγινε έγινε, από δω και πέρα τι κάνουμε. Όταν ξαφνικά το 2007 η τιμή του ρεύματος ανέβηκε, θα μας εξηγήσει κανείς γιατί έγιναν. Να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά από αυτούς που τα έκαναν. Φαίνεται ένας ερασιτεχνισμός από τον Χατζηδάκη και τον Σταϊκούρα. Άλλα λέει ο ένας , άλλα ο άλλος. Για την  οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες, η προοπτική της εταιρίας, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και οι περιβαλλοντικοί όροι. Δεν υπάρχει ένα πλήρες νομικό καθεστώς για την εταιρία. Να αφήσουμε τα νομικά τερτίπια, είναι σοβαρό πρόβλημα και κάποιοι θα το χρησιμοποιήσουν σαν δικαιολογία. Ήμουν, είμαι και θα είμαι σε όποια κινητοποίηση αν θέλετε».

Ο Γιώργος Ακριώτης με την σειρά του τόνισε πως «Δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως το οικονομικό βάρος που έχει σήμερα η εταιρία δεν θα ήταν τόσο αν η τιμή της κιλοβατώρας θα ήταν μικρότερη. Μαζί με το σύστημα της ενίσχυσης η εταιρία θα ελαφρυνθεί».

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Γενικός Διευθυντής Νοτίου Ελλάδος κ. Αποστολίκας ο οποίος είπε «Είμαι υπερήφανος για το κλίμα της συζήτησης, την αγωνία… Είμαστε αισιόδοξοι ότι υπάρχει μέλλον. Είναι μια εταιρία που λειτουργεί 55 χρόνια. Είναι ο κύριος εκπρόσωπος της αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου. Έχει μέλλον. Η εταιρία στήθηκε από έναν πατριώτη επενδυτή και με την βοήθεια των εργαζομένων έφτασε εκεί που έφτασε. Τι χρειάζεται; Χρειάζεται να εξεταστεί και μια εναλλακτική μέθοδος επεξεργασίας των μεταλλευμάτων. Τα φτωχά μεταλλεύματα, με φτηνό κόστος παραγωγής, μπορούμε να λειτουργήσουμε και θα μπορούμε να πάμε και σε φτωχότερα μεταλλεύματα και να έχουμε πολλά ακόμη χρόνια ζωή».