MY KTEO

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Ο Σπανός στην παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου για την Πολιτική Προστασία στο ΔΣ της ΕΝΠΕ



Το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), το οποίο έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας της, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή
συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχουν στο εξής οι Περιφέρειες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων.

Όπως είπε, σε κάθε Περιφέρεια θα οριστεί από τον περιφερειάρχη συντονιστής, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και θα προΐσταται όλων των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται (δασαρχεία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.ά). Επίσης, σε κάθε Περιφέρεια θα δημιουργηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων που θα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μέσα επικοινωνίας κ.ά. Το Κέντρο αυτό, όπως και οι υπηρεσίες των Περιφερειών που θα είναι αρμόδιες για την Πολιτική Προστασία, θα στεγάζονται σε ξεχωριστά κατάλληλα κτήρια, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των οποίων θα χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, σε κεντρικό-εθνικό επίπεδο θα λειτουργεί και θα συνεδριάζει σε μόνιμη βάση, κι όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και φορέων. Επικεφαλής όλων θα είναι ο εθνικός διοικητής.


Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση που απαιτείται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Περιφερειών σε μέσα και να μπορούν να ανταποκριθούν στον νέο, αναβαθμισμένο αυτόν ρόλο τους. Ακόμη, επισήμανε ότι δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης για έως τέσσερις μήνες κάθε χρόνο προσωπικού για τον χειρισμό μηχανημάτων κ.ά.