MY KTEO

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Πλήθος κόσμου στο αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη


«Ηχηρό παρών» έδωσαν οι χαλκιδέοι στο αφιέρωμα για τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Θέατρο Παπαδημητρίου.


Ένας χώρος που αποδείχθηκε μικρός για να χωρέσει το έργο του κορυφαίου ποιητή, αλλά και τον κόσμο, που ήθελε να «περπατήσει» στα λογοτεχνικά μονοπάτια του.  Το αφιέρωμα, στο οποίο παραβρέθηκαν δεκάδες φίλοι της λογοτεχνίας και της μουσικής, διοργάνωσε ο Μητροπολιτικός Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και πλαισιώθηκε με ομιλία για τη ζωή και το έργο του ποιητή, απαγγελία ποιημάτων του, αλλά και συναυλία μελοποιημένων ποιημάτων. Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, οι πρώην Βουλευτές Εύβοιας Άγγελος Πνευματικός και Ζωή Λιβανίου, ο πρώην Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης κ.α.

Τον θεολογικό σχολιασμό του αφιερώματος έκανε ο Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλόθεος, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Μητροπολίτης Χαλκίδα κ. Χρυσόστομος. Το σπουδαίο έργο του ποιητή παρουσίασε ο διδάκτωρ φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Άγγελος Μαντάς. Ξεχωριστές ήταν οι στιγμές που ο ηθοποιός και συγγραφέας Μιχάλης Άνθης απήγγειλε ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, καθώς και εκείνες, που τα μελοποιημένα λόγια του ποιητή από τον μουσικού Γεώργιο Αντωνίου, πλημμύρισαν τον χώρο. Σολίστ ήταν η Ιωάννα Μακρή, ενώ συμμετείχε και η χορωδίας της Σχολής παραδοσιακών οργάνων του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου. Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι μουσικοί:  Φωτεινή Αλεξίου στην τρομπέτα, Dimitrova Polina στο φλάουτο, Ρέα Κάβουρα στο ακορντεόν, Κώστα Μίχο στα τύμπανα, Χάρη Παπανικολάου στο ούτι, Γιάννη Παπαδήμο στο βιολί, Δημήτρη Παπιώτη στην κιθάρα και Σκάνδαλο Σωτήρη στο τσέλο. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Μάρα Χαρμαντά.