MY KTEO

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά: Στο περίμενε οι ιδιοκτήτες

Σε αναμονή βρίσκονται ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τα σωστά τετραγωνικά του ακινήτου τους μέχρι και τις 31/3 αν θέλουν να γλυτώσουν αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα.

Το υπουργείο εσωτερικών, που έχει ανακινήσει το θέμα, ζητά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους στα μητρώα των δήμων.
Το κίνητρο που δόθηκε είναι ότι αν η δήλωση διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων γίνει μέχρι και τις 31 Μαρτίου, οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν πληρώνουν δημοτικά τέλη και άλλες επιβαρύνσεις για τη «νέα» επιφάνεια των ακινήτων τους από 1/1/2020, κερδίζοντας αναδρομικούς φόρους τέλη και πρόστιμα, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι δήμοι.

Το πρόβλημα είναι ότι από την αρχή του μήνα, οι ιδιοκτήτες που έσπευσαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του υπουργείου εσωτερικών πηγαίνουν στους δήμους τους και φεύγουν άπραγοι.
Τούτο, διότι οι δήμοι απαντούν στους ενδιαφερόμενους ότι δεν έχουν ακόμη λάβει τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο από το ΥΠΕΣ ώστε να μπορούν να δέχονται τις διορθωτικές δηλώσεις.
Από το υπουργείο Εσωτερικών τονίζεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί χωρίς ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις. Κανείς όμως δεν ξέρει πως και πότε θα ανοίξει αυτή η εφαρμογή .

Τα μη ηλεκτροδοτούμενα
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέπεται και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν.
Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η μη χρησιμοποίηση του μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου να έχει δηλωθεί με υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο μέχρι τις 31-12-2019 – σύμφωνα με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν. 4604/2019 – ώστε η απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη να ισχύει καταρχήν αναδρομικά και μέχρι τις 31-12-2019 και εν συνεχεία και για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 και μέχρι την επαναχρησιμοποίηση και ηλεκτροδότηση του ακινήτου.
Οσοι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων δεν προλάβουν την προθεσμία της 31ης-12-2019 για την υποβολή υπευθύνων δηλώσεων μη χρησιμοποίησης των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους, εάν δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους θα οφείλουν τα δημοτικά και άλλα τέλη αναδρομικά για την τελευταία δεκαετία χωρίς καμιά απαλλαγή.
Η απαλλαγή θα ξεκινήσει από την ημέρα δήλωσης και μετά. Με την δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών ρυθμίζονται όλες οι κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και δημοτικός φόρος.
Ωφελούνται φορολογούμενοι που κατέχουν κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα αφού γλυτώνουν μεγάλα ποσά από αναδρομικούς φόρους.
Μετά την προθεσμία
Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν:
- Είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας
- Είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.



News247.gr