MY KTEO

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Πώς επηρεάζει η εξωσωματική τη σεξουαλικότητα του άνδρα

Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική λειτουργία των ανδρών που βρίσκονται στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;


Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών που προσέρχονται στα ειδικά ιατρεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Lotti, 2012) που είχε σκοπό να περιγράψει τα χαρακτηριστικά των ανδρών που μαζί με τη σύντροφό τους αναζητούν βοήθεια για πρόβλημα υπογονιμότητας, στηριζόμενη στους άνδρες από τα 244 ζευγάρια που συμμετείχαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 17,8% αυτών των ανδρών είχε στυτική δυσλειτουργία και το 15,6% είχε πρόωρη εκσπερμάτιση. Περίπου 1 στους 6 άνδρες είχε πρόβλημα με τη στύση ή γρήγορη εκσπερμάτιση.

Επιπλέον, οι άνδρες με πρόβλημα στύσης είχαν αυξημένη πιθανότητα να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ οι άνδρες με γρήγορη εκσπερμάτιση είχαν αυξημένη πιθανότητα να αναφέρουν συμπτώματα προστατίτιδας καθώς και έντονο άγχος.

Πώς εξηγούνται τα δεδομένα της παραπάνω μελέτης;
Η παραπάνω μελέτη διεξήχθη σε ζευγάρια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υπογονιμότητας και είχαν απευθυνθεί σε ειδικό ιατρείο για να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ενώ φάνηκε πως ένα σημαντικό ποσοστό των ανδρών αντιμετώπιζε κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, η συγκεκριμένη μελέτη δεν μας δίνει πληροφορίες για το αν το σεξουαλικό πρόβλημα ήταν η αιτία ή η συνέπεια της υπογονιμότητας.
Είναι εξαιρετικά συχνό το να προκύπτουν σεξουαλικά προβλήματα όταν τα ζευγάρια κάνουν σεξ με σκοπό τη σύλληψη. Επειδή αυτές οι επαφές συχνά καθορίζονται από τις μέρες της ωορρηξίας και όχι από τη σεξουαλική επιθυμία, συχνά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας.

Επιπλέον, επειδή οι επαφές αυτές γίνονται με αποκλειστικό σκοπό τη σύλληψη και όχι με στόχο την ευχαρίστηση, συχνά χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή σεξουαλικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων διέγερσης.
Επιπλέον, η εμπειρία της δυσκολίας σύλληψης συχνά δημιουργεί στα ζευγάρια συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, τα πρόβλημα της υπογονιμότητας οφείλεται στην ύπαρξη σεξουαλικών προβλημάτων που έχουν, δυστυχώς, παραμείνει άλυτα. Ανεξάρτητα από το αν τα σεξουαλικά προβλήματα είναι η αιτία ή η συνέπεια της υπογονιμότητας, είναι πολύ σημαντικό για τα ζευγάρια να αναζητούν θεραπεία προκειμένου να μπορούν να παίρνουν ευχαρίστηση από τη σεξουαλική τους ζωή και κυρίως να μη χάνουν την εγγύτητα μεταξύ τους.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας - σεξολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία