MY KTEO

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Λεμονόπιτα με γιαούρτι

Υλικά Συνταγής:
450 γραµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
250 γραµ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

400 γραµ. ζάχαρη
6 αυγά
2 λεμόνια (ξύσμα)
300 γραµ. γιαούρτι µε 4% λιπαρά
1/2 κ.γλ. αλάτι
Για το σιρόπι
550 γραµ. ζάχαρη
400 ml νερό
το χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι
1 λεμόνι (ξύσμα)

Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τη λεμονόπιτα με γιαούρτι, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε λίγο το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε δυνατά για 5΄, να φουσκώσουν και να κρεμώσουν καλά.

Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά ώστε να απορροφώνται καλά από το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Στη συνέχεια το γιαούρτι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι µε το μπέικιν.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψάκι µε διάμετρο 30 ή 32 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, αφήνουμε τη λεμονόπιτα να κρυώσει τελείως.

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά και βράζουμε για άλλα 5΄. Με ένα ξυλάκι για σουβλάκι τρυπάμε παντού γύρω γύρω τη λεμονόπιτα (που είναι πλέον κρύα) και λίγο λίγο ρίχνουμε το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε. Εάν την παγώσετε στο ψυγείο και κατόπιν τη σερβίρετε, είναι το κάτι άλλο!


argiro.gr