MY KTEO

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Ημερίδα στα Ψαχνά: Αντιβιοτικά σαν… καραμέλες για τη χώρα μας


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων των διατηρητέων κτιρίων στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών. Η αίθουσα αποδείχτηκε μικρή για να φιλοξενήσει την εξαιρετική αυτή εκδήλωση καθώς η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.

Να σημειωθεί πως η Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δασκάλων νηπιαγωγών και γονέων με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» είχε μεγάλη απήχηση καθώς ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων είναι μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με την φιλοσοφία και την μεθοδολογία του Π.Ο.Υ., στην προαγωγή, προάσπιση, πρόληψη και προστασία της υγείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.


Την παρουσίαση έκανε η γιατρός και Υπεύθυνη του Δήμου σε θέματα Υγείας, Δημοτική σύμβουλος Διρφύων-Μεσσαπίων Άντα Σοφία η οποία ευχαρίστησε θερμά τους δύο ομιλητές καθώς και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και η εξοικείωσή τους με κατάλληλα διαμορφωμένο και εγκεκριμένο παιδαγωγικό υλικό, το e-bug που χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν κατάλληλα πληροφορίες στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών και η παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο προαγωγής της υγείας. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Δήμου στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ενώ ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές για την παρουσία τους. Χαιρετισμό απεύθυνε και η Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής του Δήμου κ. Μαρία Βασιλείου η οποία και αναφέρθηκε στην πρωτιά της Ελλάδας στα αντιβιοτικά και την ελλιπή ενημέρωση τόσο για την χρήση τους όσο και για τα εμβόλια. Με την παρουσία της τίμησε την εκδήλωση και η Δημοτική Σύμβουλος Καρύστου και Αιρετή Υπεύθυνη του Προγράμματος του Δήμου Καρύστου, Μαρία Βερούχη, η οποία τόνισε την σημασία της ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά αλλά και τον εμβολιασμό. 

Οι ενημερωτικές ομιλίες από το καθηγητή κ. Αθανάσιο Σκουτέλη παθολόγο-λοιμοξιολόγο Διευθυντή του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και την κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου συντονίστρια του προγράμματος του ΕΔΔΥΠΥ, ήταν κατατοπιστικές και έλυσαν πολλά και καίρια ερωτήματα εκπαιδευτικών και γονιών. Να σημειωθεί πως η Εκστρατεία πραγματοποιείται με την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, έχει δημιουργηθεί κατάλληλο βιβλίο που απευθύνεται στους παιδικούς αναγνώστες διενεμήθη σε όλους τους συμμετέχοντες, με τίτλο  «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από την αναγνωρισμένη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ιωάννα Μπουλντούμη. Το βιβλίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Φ14/226374/ΕΚ/1670/Δ1 για τη διανομή του στα δημοτικά σχολεία της χώρας μέσω των Δήμων-μελών του Δικτύου, η οποία και έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά από αυτά τα βιβλία να βρίσκονται ήδη στις βιβλιοθήκες των σχολείων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες έλαβαν Βεβαίωση Παρακολούθησης της Ημερίδας, καθώς και το Παιδικό Βιβλίο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη». 

Με την παρουσία τους, τίμησαν την ημερίδα η Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Χαλκιδέων Κατερίνα Μεγάλου, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γιαννούτσος, η πρόεδρος της ΔΗΚΑΔΙΜΕ Ευαγγελία Μύταλα, ο Δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Σιμιτζής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ψαχνών Μιχάλης Καλαβρής κ.ά