MY KTEO

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ο άπιστος πιάνεται από τη... φωνή του!

Ο άπιστος δεν πιάνεται μόνο από τα sms και τα σημάδια του κραγιόν στο πουκάμισο. Προδίδεται και από τον τόνο της φωνής του.Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας που
δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Evolutionary Psychology» κατά την οποία φοιτητές
κατάφεραν να καταλάβουν με ακρίβεια αν κάποιος είχε απιστήσει σε σύντροφό του μόνο και μόνο ακούγοντας τη φωνή του. «Οι φωνές δίνουν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τν επιτυχία του στο ζευγάρωμα αλλά και γενικά τη σεξουαλική συμπεριφορά του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έρευνα.

 Η Σούζαν Χιουγκ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολέγιο Ολμπράιτ της Πενσιλβανίας, αξιοποίησε βάση με αποθηκευμένες φωνές και μαζί με τη συνεργάτιδά της Mαρίσα Χάρισον ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να ακούσουν τα δείγματα φωνών από 10 άνδρες και από 10 γυναίκες. Για να εξασφαλίσουν ότι τα δείγματα φωνών ήταν όσο το δυνατόν πιο όμοια, όλες οι φωνές προέρχονταν από ετεροφυλόφιλους, λευκούς, ανύπανδρους, αλλά σε σχέση. Οι ερευνητές δημιούργησαν δύο εκδοχές κάθε ηχογράφησης φωνής, με πιο υψηλό και με πιο χαμηλό τόνο, με στόχο να δουν αν ο τόνος έπαιζε ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούσαν οι φοιτητές τη φωνή. Οι τελευταίοι κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τις φωνές από το 1 (καθόλου πιθανό να έχουν απατήσει) έως το 10 (πολύ πιθανό). «Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες πράγματι βαθμολόγησαν τις φωνές αυτών που είχαν ιστορικό απιστίας ως πιο πιθανό να απατήσουν» ανέφεραν οι ερευνητές, που δεν μπόρεσαν ωστόσο να διευκρινίσουν πώς οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί στο να διαβάζουν τόσο πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μέσα από τη φωνή.