MY KTEO

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Νέα πλατφόρμα για τα δημοτικά τέλη: Τέλος ουρές, δικαιολογητικά και πρόστιμα -Πώς θα λειτουργεί


Μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή όπου θα υποβάλλονται οι δηλώσεις για τα δημοτικά τέλη θα «σηκώσουν» στο άμεσο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Μέσα από την πλατφόρμα για τα δημοτικά τέλη, θα μπορούν να γίνονται οι αρχικές δηλώσεις ή διορθώσεις για τα εμβαδά των ηλεκτροδοτούμενων ή μη ακινήτων, χωρίς δικαιολογητικά, ουρές, αναδρομικά και πρόστιμα.

Με στοιχεία του Taxisnet η είσοδος στην πλατφόρμα για τα δημοτικά τέλη
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί να εισέρχεται στη νέα, μόνιμη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ για τα δημοτικά τέλη με τους κωδικούς του Taxisnet.
Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρημένα στο Ε9 του,  και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του  που ηλεκτροδοτείται ή  και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν  αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων λήγει την 30.6.2020.

Χωρίς ουρές και δικαιολογητικά
Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής για τα δημοτικά, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet του Υπουργείου Οικονομικών, με την ΠΟΜΙΔΑ να τονίζει ότι είναι προτιμότερο «αυτή η διόρθωση να έχει προηγηθεί». Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας, όμως οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100€.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISNET:

1. Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και  

2. Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Πώς θα γίνεται η ενημέρωση για τα δημοτικά τέλη
Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε με συμπερίληψή τους στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ, που είχε εισηγηθεί την εν λόγω ρύθμιση, θεωρεί ότι «κερδισμένοι θα είναι όλοι από την όσο γίνεται πιο γενικευμένη εφαρμογή της: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δηλώσουν τα ακριβή τετραγωνικά των ιδιοκτησιών τους, όλοι οι Δήμοι της χώρας, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι πιό πολλά από τα δηλωμένα, αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες από τη μείωση τελών που θα ακολουθήσει! Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί απαράβατη προυπόθεση για την επιτυχία του μέτρου αυτού την αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας!» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Απομένουν οι ανακοινώσεις
Από τον Υπουργό Εσωτερικών κο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο  και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου θα ανακοινωθούν σύντομα:

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της νέας εφαρμογής για τα δημοτικά τέλη
 Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας
 Η παράταση της προθεσμίας δήλωσης χωρίς πρόστιμα και αναδρομικά
 Οι μεταβατικές διατάξεις για όσους ήδη προέβησαν σε ρυθμίσεις ή και κατέβαλλαν αναδρομικές οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ
Πηγή: iefimerida.gr