MY KTEO

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Τα δύο όπλα της υγείας, η άθληση και η διατροφή


 Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, από την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας – Κύμης – Καρύστου. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Άσκηση – Διατροφή και Υγεία», υπό την Αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην κατάμεστη αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ομιλητές ήταν ο Βουλευτής του Νομού Σπύρος Πνευματικός, Καθηγητής Ορθοπεδικής ΕΚΠΑ «Άσκηση και Μυοσκελετικό Σύστημα», Μιχαήλ Ν. Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ «Η Θεραπευτική άσκηση στη σύγχρονη ιατρική», Εμμανουήλ Ρίζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ «Άσκηση, Διατροφή και Ψυχική υγεία», Γεώργιος Χαλιώτης, Συντονιστής διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας-Κύμης-Καρύστου «Διαβήτης και Άσκηση», Παπαδάκη Ελένη, Φυσίατρος, Επιμελήτρια Β, Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας-Κύμης-Καρύστου-ΚΕΦΙΑΠ «Ο ρόλος της άσκησης στην αποκατάσταση», Μαυρομάτης Γεώργιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Αθλητής, Προπονητής Δρομέων «Ο ρόλος της άσκησης στην καθημερινότητα».


Η Υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Ειρήνη Λαλανίτη ευχαρίστησε θερμά για την μεγάλη συμμετοχή, όλους τους παρευρισκομένους και προλόγιζε τους κεντρικούς ομιλητές. 

Στον χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης συνεχάρη για την εξαιρετική όπως είπε αυτή πρωτοβουλία, τον Κώστα Γαλάνη «ο οποίος με πολύ μεράκι και όρεξη απέδειξε, με την παρουσία όλων, ότι έχει εξαιρετικές ιδέες και πολύ καλή στόχευση. Στόχευση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, στο θέμα της υγείας το οποίο οφείλουμε όλοι να αναδείξουμε, να το προβάλουμε και στα παιδιά μας και σε εμάς τους ίδιους διότι δυστυχώς αυτό το αγαθό πια δεν είναι τόσο δεδομένο. Εμείς, σαν Αυτοδιοίκηση, με μια ατζέντα η οποία έχει απλωθεί γύρω από τον τομέα του αθλητισμού, προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά τον κόσμο στην άσκηση και τον αθλητισμό»

Με την σειρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και Αθλητισμού, Κώστας Γαλάνης, ευχαρίστησε ξεχωριστά τον καθένα για την συμμετοχή του και την παρουσία του στην ημερίδα και μεταξύ άλλων τόνισε πως «κάθε άνθρωπος, μόνος του, δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Χρειάζεται ικανούς, αξιόλογους, εξειδικευμένους συνεργάτες για να τα πετύχει αυτά. Ο κ. Πνευματικός μας βοήθησε, τόσο ο ίδιος όσο και με την αιγίδα του ΕΚΠΑ, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έτοιμοι να συνδυάσουμε τα δύο μεγάλα όπλα της υγείας, την άθληση και την διατροφή. Για όλες τις πρωτεύουσες της Στερεάς Ελλάδας εκπονείται ένα πρόγραμμα εξοπλισμού ώστε ιδιαίτερα στο στίβο να μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες και οι Σύλλογοι και να αναβαθμίσουμε τον πολιτισμό»

Ο λόγος δόθηκε και στον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές αλλά και όλους όσους οργάνωσαν την ημερίδα καθώς και τους καλεσμένους. «Η υγεία του ανθρώπου αποτελεί το μέγιστο αγαθό και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες . Ο καθημερινός τρόπος ζωής, σηματοδοτεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία.  Η καλή ποιότητα ζωής, η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, ο περιορισμός του άγχους και η απαλλαγή από τις εξαρτισιογόνες ουσίες και συνήθειες, μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή υγεία. Βασικός στόχος του Νοσοκομείου μας είναι η εξωστρέφεια και η διοργάνωση τέτοιου είδους δράσεων για την ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα υγείας»

Στην ημερίδα έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Κάτια Μεγάλου, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ανθηδώνας Κώστας Καρβούνης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο Δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΧ Σοφία Χονδρογιάννη, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠΑΧ, Μαρίνα Σκολίδη, η πρόεδρος της ΔΑΕΕΠΕΧ Ευαγγελία Παλαιολόγου, ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας Σπύρος Γεροντίτης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Τοουλιάς, ο πρώην Βουλευτής Άγγελος Πνευματικός, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων Ελένη Μιτζιφίρη, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Καθαροσπόρης, Πάνος Καραμούζης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Καρύστου Κώστας Δρόσος κ.ά.