MY KTEO

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών

Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επαγγελματιών και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών ζητάει το ΚΚΕ, μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν προς
τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαρίνος, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.
Παραθέτουμε την Ερώτηση:
«Μέτα τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του 2007 στους νομούς της Πελοποννήσου, η πολιτεία με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έδωσε πρόσβαση στο ΤΕΜΠΤΕ, μέσω τραπεζών, για πυρόπληκτα δάνεια που τα έλαβαν όσοι επλήγησαν. Τα δάνεια αυτά εδόθησαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αγρότες στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Ένα χρόνο μετά και χωρίς να έχουν προλάβει να επουλωθούν οι πληγές από την φωτιά, είχαμε τον μεγάλο σεισμό του 2008 στην Ηλεία, όπου ξανά η πολιτεία έδωσε μέσω τραπεζών δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα το 2009 - 2010 η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βοηθήσει όσες πολύ μικρές επιχειρήσεις άντεχαν ακόμα, χορήγησε το ΤΕΜΠΤΕ, με προοπτική να αντέξουν τους 6 μήνες έως ένα χρόνο κρίσης, όπως ψευδώς αναφέρθηκε τότε.
Το αποτέλεσμα ήταν οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια. Αυτό σε συνδυασμό με τη ληστρική επίθεση που δέχθηκαν με το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, των έως και σήμερα κυβερνήσεων από το 2009, σε όλους τους τομείς (φορολογικό, ασφαλιστικό, επιπλέον τέλη κ.λπ.), μέτρα που συνεχίζονται, παρά και την ''τυπική'' παύση των μνημονίων.
Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο πέρασε τα δάνεια του ΤΕΜΠΤΕ στην εφορία, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά μαζί με τους τόκους να γίνουν άμεσα απαιτητά και το δημόσιο, να προχωρεί σε κατασχέσεις, σε χιλιάδες μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αποπληρωμές. Αποτέλεσμα και λόγω του συγκεκριμένου γεγονότος, είναι, χιλιάδες επαγγελματίες να μην μπορούν να ενταχτούν ούτε στη ρύθμιση των 120 δόσεων (που πλέον έληξε), λόγω υπέρογκων δόσεων.
Παράλληλα, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί να περάσουν στην εφορία και τα σεισμόπληκτα - πυρόπληκτα δάνεια, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες να απενταχτούν από την ρύθμιση τον 120 δόσεων και να χάσουν, άμεσα, έκτος από την φορολογική ενημερότητα, τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους.
Τα παραπάνω απασχολούν έντονα χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες και άλλα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται να προστατευτούν οι χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα που πλήγηκαν, διατηρώντας παράλληλα την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Με βάση τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,
  • Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να προστατευτούν συνολικά οι επαγγελματίες μέχρι συνολικό εισόδημα κατ’ αρχήν ως 12.000 ευρώ, αλλά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που έλαβαν δάνεια από τις τράπεζες με εγγύηση δημοσίου και σήμερα κινδυνεύουν με κατασχέσεις (κατοικιών, επαγγελματικής στέγης κ.λπ.).
  • Τι επιπρόσθετα μέτρα προτίθεται να παρθούν, ώστε να διευκολυνθούν ουσιαστικά όσοι έκαναν παύση εργασιών των καταστημάτων τους από το 2009 έως και σήμερα.
  • Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αφαιρεθούν οι τόκοι και τα πανωτόκια ως και 30% για το εν ενεργεία κεφάλαιο των δανειοληπτών επαγγελματιών και ως 50% για τους υπόλοιπους.
  • Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και του επαγγελματικού αυτοκινήτου, καθώς και των μηχανημάτων και όλων των συντελεστών που είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατευτούν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, για να μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν ώστε να καταφέρουν να τα αποπληρώσουν.
  • Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ακόμη και για ανοίξει πάλι η ρύθμιση των 120 δόσεων και εκεί να ενταχθεί το εναπομείναν οφειλόμενο ποσό για τις παραπάνω κατηγορίες.
  • Επειδή επιπλέον αναφερόμαστε σε επαρχιακές περιοχές, τι επιπλέον μέτρα προβλέπονται ώστε συνολικά να προστατευθούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και οι κατοικίες και περιουσίες τους, από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές».