MY KTEO

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα: Πώς θα τα τακτοποιήσετε

Εντός των προσεχών ημερών θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την υποβολή των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων της περιόδου 2015-2019.
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1) Η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν.4647/2019 έχουν μεταξύ άλλων όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, όσοι τακτοποίησαν πρόσφατα αυθαίρετα κτίσματα καθώς όσοι έχουν αφήσει αδήλωτα στους δήμους ολόκληρα ακίνητα.

2) Χρέωση, προθεσμία υποβολής

Για τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Ως προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου του 2020.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα του Ελεύθερου Τύπου, με τη ρύθμιση αυτή:

1.Παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητο του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών , όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

2.Επιτρέπεται ακόμη και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που δηλωθούν.

3.Ρυθμίζονται όλες τις κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους της χώρας , ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού , Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και δημοτικός φόρος.

4.Ωφελούνται φορολογούμενοι που κατέχουν κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

5. Παρέχεται προθεσμία έως την 31 Μαρτίου 2020, η οποία θα παραταθεί μέχρι την 30 η Ιουνίου 2020 για την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων στους ΟΤΑ, μέσω κεντρικής εφαρμογής που θα θέσει σύντομα σε λειτουργία η ΚΕΔΕ.

6.Προβλέπεται ότι η υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για τις επιφάνειες που θα δηλωθούν ισχύει από την 1η /1/2020. Δηλαδή οι επιβαρύνσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν θα “τρέχουν “από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και όχι αναδρομικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

3) Μέσα όσοι είναι και πριν από τις 16/12/2019

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εντάξει στις παραπάνω ευνοϊκές διατάξεις και όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δηλώσει ήδη στους δήμους τις πραγματικές επιφάνειες των κατοικιών ή άλλων κτισμάτων τους, πριν από τη ψήφιση και την έναρξη ισχύος του ν.4647/2019, δηλαδή πριν από τις 16 Δεκεμβρίου 2019. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να διαγραφούν αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και φόρων που επιβλήθηκαν εις βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων όταν αυτοί δήλωσαν στους δήμους τις πραγματικές επιφάνειες των κατοικιών ή άλλων κτισμάτων τους. Ειδικότερα όσοι ιδιοκτήτες δήλωσαν ήδη στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών ή άλλων κτισμάτων τους πριν τεθεί σε ισχύ ο ν.4647/2019, δηλαδή πολύ πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου 2019, θα γλιτώσουν από τις αναλογούσες στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων της περιόδου 2015-2019 τις οποίες δεν πρόλαβαν να πληρώσουν μέχρι σήμερα. Τα ποσά των χρεώσεων αυτών που ήδη πλήρωσαν δεν θα τους επιστραφούν.Επίσης οι ιδιοκτήτες αυτοί από την 1η /1/2020 θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά όλα τα δημοτικά τέλη και όλους τους δημοτικούς φόρους που αναλογούν στις πραγματικές δηλωθείσες επιφάνειες των ακινήτων τους.