MY KTEO

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στην Ι.Μ Καρυστίας και Σκύρου



Με την πρέπουσα  ιεροπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη το 2ήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου 2020 η Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών - Αυλωναρίου τίμησε την μνήμη του προστάτου και εφορου της Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους.


Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το πρωί με την συμμετοχή πολλών πιστών τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητρπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος απο ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ετέλεσε το  μνημόσυνο των τριών μηνών  απο την εκδημία της Καθηγουμένης Ευπραξίας Μοναχής.

Το εσπέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους παρουσία πλήθους πιστών που συνέρευσαν να τιμήσουν τον Άγιο Χαράλαμπο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ όπως και αναφέρθηκε για το βιβλίο του Τριωδίου στην είσοδο της ενάρξεως του Τριωδίου και της Αγίας Τεσσαρακοστής το οποίο θέλει να εμπνεύσει, να καλιεργήσει, και να επιτύχει την κάθαρση, την τελείωση, την προετοιμασία, την απαλαγή από τις αμαρτίες και πάθη για να φθάσουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Το Τριώδιο έρχεται να μας υπομνήσει ορισμένες υποχρεώσεις που θα πρέπει να κάνουμε αυτή την περίοδο και καλούμαστε με την αυτοεξέταση και αυτοσυγκέντρωση να γνωρίσουμε τον εαυτό μας να διαπιστώσουμε τα λάθη και τις αμαρτίες μας ώστε να μας δώσει μία κατάνυξη να ανοίξει την ψυχή μας, την σκέψη μας, να μας βοηθήσει να μπούμε μέσα στο εσωτερικό μας, και να το ερευνήσουμε, να διαπιστώσουμε τα λάθη και τις αμαρτίες μας αλλά έρχεται με αυστηρότητα να μας ελέγξει να μας παρακινήσει, αλλά και με πολλή παράκληση και κατανόηση να μας βοηθήσει ώστε μετά την συναίσθηση της αμαρτωλότητος είναι η μετάνοια.

Κλείνοντας το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος ακολούθως τέλεσε την Ιερά Παράκληση του Αγίου Χαραλάμπους.


 Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ.Σεραφείμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου πλαισιούμενοι από τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτπρ Ελευθέριο Σταμπέλο  ιερείς της ευρύτερης περιοχής και των Διακόνων Στυλιανού Πεταχτή και Προδρόμου Γκέγκε.

Τον θείο λόγο κήρυξε  ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος με θαυμασμό για  το μαρτύριο του Αγίου ο οποίος  παρά την ηλικία του υπέφερε με καρτερία όλα τα βασανιστήρια και όπως ο Χριστός δια του σταυρου αναστήθηκε έτσι και ο Άγιος δια του μαρτυρίου κέρδισε την αιώνια ζωή δηλαδή τον παράδεισο.

Τέλος προσθέτοντας στο κήρυγμα  ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να συμμετέχουν στην εκκλησία και στα ιερά μυστήρια  ετσι ώστε δια των μυστηρίων  θα κερδίσουμε την άφεση των αμαρτιών και τον παράδεισο.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή των πιστών ήταν μεγάλη με σύμμαχο τον καλό καιρό ώστε να προσέλθουν να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους.


Επίσης στο αναλόγιο έψαλε ο Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) Κυπριάδου Άνω Πατησίων Αθηνών κ. Νικόλαος Χωριανόπουλος με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών.