MY KTEO

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Παράπονα, γλυκά και κρασί στην κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων–Rom εκ Χαλκίδας Εύριπος



Με… παράπονα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων–Rom εκ Χαλκίδας Εύριπος, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Ο πρόεδρος Κώστας Μήτρου, αφού ευχαρίστησε όλες και όλους για την

παρουσία τους, τόνισε πως «φέτος, είμαστε εδώ για δεύτερη χρονιά και βλέπω πως μετά από έναν χρόνο από τους 42 πολιτικούς που είχαμε πέρσι στην εκδήλωσή μας, δεν έχει έρθει φέτος ούτε το 1/3… Άλλα μας λέγανε… Εμείς είμαστε εδώ ενωμένοι και εδώ θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια. Μετά από έναν χρόνο να δούμε πάλι ποιοι θα είναι εδώ. Για εμάς αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ είναι γιορτή και σας ευχαριστώ όλους»


Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Γεν. Γραμματέα Γιώργου Κωνσταντίνου, ο οποίος είπε για τις απουσίες επισήμων που σημειώθηκαν πως «δεν πειράζει, το κρατάμε στα υπόψιν…» Αναφέρθηκε στην συνεργασία και εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου γι αυτό τον λόγο και δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή προσώπων στη Διοίκηση. Τόνισε πως ο Σύλλογος μετρά τρία σχεδόν χρόνια «και μερικοί είχαν βάλει στοίχημα ότι δεν θα κρατήσει. Ο Σύλλογος όμως είναι εδώ, είναι παρών, ήρθε για να μείνει»

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη ανέφερε πως παρόλο που ήταν …επιθετικοί, το βρήκε θετικό. «Να ενημερώσω πως εγώ δεν ήμουν πέρσι εδώ και είμαι φέτος. Και φέτος με μια ιδιότητα πάρα πολύ σημαντική, είμαι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσωπώ τους 45 Δημοτικούς συμβούλους, όχι μόνο την Δήμαρχο, άρα στο πρόσωπό μου θα ήθελα να βλέπετε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο. Επειδή είναι μια μέρα για εσάς χαράς, αυτό που μπορώ να σας πω είναι μια φράση που διάβασα σε ένα άρθρο ότι οι ΡΟΜΑ, είναι οι πλανόδιοι άρχοντες του δρόμου. Άρα λοιπόν η αρχοντιά σημαίνει και γενναιοδωρία. Άρα λοιπόν, αν σήμερα είναι λιγότεροι σημασία έχει ότι όλοι εδώ, με τις ιδιότητες που έχουμε είμαστε κοντά σας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θεωρώ πραγματικά το να διεκδικείτε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να διεκδικείτε το δικαίωμα στην παιδεία για τα παιδιά σας, την υγεία και πάνω από όλα την αποδοχή σε μια κοινωνία, κακά τα ψέματα, που εξακολουθεί να σκέπτεται διαφορετικά, είναι ένας διαρκής αγώνας για σας. Θα είμαστε κοντά σας ουσιαστικά όχι μόνο όσοι είμαστε παρόντες αλλά και όσοι δεν είναι εδώ».  

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης ο οποίος ευχήθηκε του χρόνου να είναι περισσότεροι και να έχουν μία δημιουργική πορεία, να αναδείξουν τα προβλήματα που απασχολούν τους ΡΟΜΑ.  

Με την σειρά του ο πρώην Βουλευτής του Νομού Τάσος Πρατσόλης ανέφερε πως και πέρσι που παρέστη στην εκδήλωση είχε δηλώσει πως «με την ιδιότητα του Βουλευτή είμαι εδώ και με οποιαδήποτε ιδιότητα του χρόνου θα είμαι ξανά εδώ. Τώρα, σαν πρώην Βουλευτής είμαι εδώ και όχι για να σας χαϊδέψω αυτιά αλλά για να υπενθυμίσω ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σαν Κυβέρνηση είχε μέσα στο κοινωνικό κράτος που προσπαθήσαμε μέσα στα χρόνια των μνημονίων να στήσουμε, ήταν η ενίσχυση των ΡΟΜΑ Τσιγγάνων. Το δείξαμε έμπρακτα αυτό. Τώρα βλέπουμε δυστυχώς κάποια πράγματα να αλλάζουν εις βάρος σας. Αυτό που έχω να σας πω είναι διεκδίκηση και μη χάνετε το κουράγιο σας. Κρατήστε δυνατό τον Σύλλογό σας».  

Ας είμαστε λίγο μεγαλόψυχοι είπε στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Νίκος Σιόλιας «που δεν ήρθαν κάποιοι για κάποιους λόγους να μην μπόρεσαν να έρθουν. Εκείνο που μετράει είναι εσείς να είστε μια δυνατή συλλογικότητα, να είστε διεκδικητικοί. Η ενότητα μετράει, ο αγώνας και η διεκδίκηση. Να έχετε αυτά τα τρία συστατικά στον Σύλλογό σας και να μην έχετε καμία λογική που θεωρεί ότι είστε κάτι άλλο. Πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε όπως έλεγε ένα παλιό ελληνικό τραγούδι»

Τις δικές της ευχές έδωσε και η Αντιδήμαρχος Τασούλα Ψυχογιού-Μακαρώνα η οποία και τόνισε πως «πρέπει να συνεργαζόμαστε όλοι για το καλό όλων. Πρέπει να καταλάβετε κάποιες υποχρεώσεις για να πηγαίνουν όλα καλά και αρμονικά»

Το ανησυχητικό, είπε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Νέζης, θα ήταν να μην ήταν κανείς σήμερα εδώ, γιατί οι εκλογές έχουν περάσει αλλά από ότι βλέπεις πρόεδρε είμαστε και καινούρια πρόσωπα. Δεν πιστεύω να έχετε και παράπονο από την στιγμή που είναι και η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου εδώ, νομίζω ότι εκπροσωπεί όλο το Δ.Σ. Είμαι χαρούμενος που βλέπω νέους ανθρώπους στο Συμβούλιο και αυτό δείχνει ότι έχετε όρεξη. Σαν Δημοτική αρχή είμαστε δίπλα σας, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Ανεξάρτητα αν είμαστε λίγοι σήμερα, λίγοι και καλοί»

Ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκίδας Χρήστος Μπλέτσας ανέφερε με την σειρά του πως «δεν έχω έρθει με αυτή την ιδιότητα εδώ. Είμαι και δάσκαλος και είδα και μερικούς γονείς από το σχολείο μας και έναν μαθητή μου αλλά και πάλι δεν ήρθα με αυτή την ιδιότητα, ήρθα με την ιδιότητα του Κοινοτικού συμβούλου. Το κλειδί είναι η συνεργασία με τις Δομές που θα στηρίξουν τις προσπάθειές σας. Να αποβάλλετε και εκείνους που προσπαθούν να σας πατρονάρουν. Καλές δράσεις από τον Σύλλογό σας».  

Οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλον, ούτε στη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα είπε μεταξύ άλλων στον δικό του χαιρετισμό ο Δημοτικός σύμβουλος Πάνος Καραμούζης. «Όλοι είμαστε κάτω από τον Θεό και όλοι είμαστε ίσοι με όλους. Να μπορέσετε να εξασφαλίσετε τα αγαθά που έχουμε όλοι και να κρατήσετε τη συνοχή σας. Θυμηθείτε κάτι: σε τρία χρόνια από τώρα έχουμε εκλογές. Θα ξαναδείτε 42 άτομα εδώ…»

Και ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Παναγιώτης Τζαφέρος έδωσε το «παρών» και αναφέρθηκε στην πρόβλεψή του ότι θα λιγοστέψουν τα άτομα από πέρσι αλλά και ότι θα συνεχίσουν δυναμικά να δίνουν το παρόν και να διεκδικούν πολλά πράγματα. Να σημειωθεί πως παρών ήταν και ο βουλευτής του Νομού Μίλτος Χατζηγιαννάκης ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αποχώρησε νωρίς. Την πίτα ευλόγησε ο π. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης και στη συνέχεια, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο κρασί και πολλών ειδών γλυκά, γέμισαν την αίθουσα και γλύκαναν όσους πικράθηκαν…