MY KTEO

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Θ.Ζεμπίλης στην Βουλή: Να γίνει η Αιδηψός πανευρωπαϊκό κέντρο θερμαλισμού (Video)


Παρουσία του γενικού γραμματέα τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνου Λούλη και ανώτατων υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής συνεδρίαση, με θέμα τον ιαματικό τουρισμό.
Στην παρέμβαση του ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στα προβλήματα υποδομών και λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού, ζητώντας την επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας του, καθώς και την αποκατάσταση του διατηρητέου παλαιού υδροθεραπευτηρίου των Αγίων Αναργύρων.
Συγκεκριμένα, στην αρχή της τοποθέτησής του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι, αν και υπάρχει αλματώδης αύξηση στον γενικό τουρισμό της χώρας, ο ιαματικός τουρισμός έχει φθίνουσα πορεία. Το γεγονός αυτό είναι μεν παράδοξο, αφού η Ελλάδα διαθέτει αξιοσημείωτο συγκριτικό πλεονέκτημα έχοντας μεγάλο αριθμό ιαματικών πηγών σ´ ολόκληρη την χώρα, εξηγείται όμως από το ό,τι στους άλλους τομείς τουρισμού ανθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, ενώ ο ιαματικός τουρισμός παραμένει εγκλωβισμένος στον κρατισμό και σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του δημοσίου.
Ως χαρακτηριστική παράδειγμα των παραπάνω ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε την περίπτωση της Αιδηψού, μιας από της πλέον ιστορικές και σημαντικές λουτροπόλεις της χώρας, που γνώρισε μεγάλη άνθηση στο παρελθόν, αλλά αντιμετωπίζει κάμψη στην παρούσα χρονική περίοδο. Πράγματι, λίγα χρόνια πριν το υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού πραγματοποιούσε εκατοντάδες χιλιάδες λούσεις κάθε χρόνο, αποδίδοντας μεγάλα κέρδη στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο όμως δεν προχώρησε σε επανεπένδυση μέρους των εσόδων στο συγκρότημα, όπως όφειλε να κάνει. Εξαιτίας αυτού υπήρξε υποβάθμιση των εγκαταστάσεών του, που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, συνέβαλε στην απαξίωση και την ραγδαία μείωση των επισκεπτών.
Αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η ΕΤΑΔ Α.Ε., στην οποία ανήκει το υδροθεραπευτήριο, είναι να εκπονήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης των πηγών και αναζήτησης χρηματοδοτικών  πόρων, έτσι ώστε να υπάρξει μία μεγάλη επένδυση ανακατασκευής και βελτίωσής τους, ενώ επιπλέον πρέπει να προχωρήσει και στην αναστήλωση του διατηρητέου μνημείου του παλιού υδροθεραπευτηρίου των Αγίων Αναργύρων.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της Εύβοιας, σοβαρό αντικίνητρο αποτελεί το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου λειτουργούν για λίγους θερινούς μήνες μόλις, ενώ σε ανταγωνιστικές χώρες οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις λειτουργούν τουλάχιστον για 9 μήνες! Με αυτή την τακτική υπονομεύεται ο τόπος και η προσπάθεια των επιχειρηματιών. Οπότε ζητούμενο είναι η παράταση της λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου, προκειμένου να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, ο κ. Ζεμπίλης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μια στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για τα οφέλη του θερμαλισμού και τα θεραπευτικά του αποτελέσματα, που είναι ευεργετικά για όλες τις ηλικίες. Τέλος, ανέφερε ότι με μοχλό την Αιδηψό και τις πηγές της, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη διαφόρων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αύξηση της επισκεψιμότητας σε όλη, την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας και Βορειοκεντρικής Εύβοιας.