MY KTEO

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Τα προβλήματα των δομών υγείας στην Εύβοια έθεσε ο Θ. Ζεμπίλης στον υφυπουργό Β. Κοντοζαμάνη(video)


Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με την παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με την ανάπτυξη και την χρήση της «Ψηφιακής  Υγείας», ο Θανάσης Ζεμπίλης επισήμανε την σημασία της εφαρμογής  της τηλεϊατρικής στην χώρα μας. Μέσω
της εφαρμογής αυτής, ανέφερε, δίνεται πλέον η δυνατότητα να εκμηδενιστούν οι αποστάσεις, να εξοικονομηθούν πόροι και να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας.
Παράλληλα, ο κ. Ζεμπίλης επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης, στελέχωσης και αποκέντρωσης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Εύβοια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρέθεσε αρχικά τα παραδείγματα των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας, Αλιβερίου και Ψαχνών, που έχουν αντικαταστήσει τα ακτινολογικά τους μηχανήματα με νέα ψηφιακά, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα ακτινοφυσικός για να υπογράψει την σχετική άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταφεύγουν σε ιδιωτικά ακτινολογικά κέντρα. Ως δεύτερο παράδειγμα χρησιμοποίησε το υποστελεχωμένο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου, το οποίο διαθέτει μόλις έναν παθολόγο και αγροτικούς ιατρούς, ενώ δεν διαθέτει ούτε παιδίατρο. Επιπλέον, το παράλογο στην Σκύρο είναι ότι δύο φορές στο παρελθόν έγινε προσπάθεια διάθεσης εξοπλισμού τηλεϊατρικής, η οποία δυστυχώς υπονομεύτηκε και τελικά δεν ευοδώθηκε.
Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και το γεγονός ότι στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και στο Νοσοκομείο Καρύστου δεν υπάρχει μονάδα Αιμοκάθαρσης, με συνέπεια οι ασθενείς να υπόκεινται σε τεράστια ταλαιπωρία. Και όλα αυτά την στιγμή που στην Λαμία εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη μονάδα τεχνητού νεφρού στα Βαλκάνια. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι μεγάλο ζήτημα θα ανακύψει και στο νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς αυτό είναι μεγαλύτερο κατά 90 κλίνες και δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, οπότε προκύπτει κίνδυνος ακόμα και για την λειτουργία της ΜΕΘ, που αποτελεί και συμβατική υποχρέωση από το ΕΣΠΑ, το οποίο και χρηματοδότησε το έργο.