MY KTEO

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η εξάπλωση επιταχύνεται - 100.000 κρούσματα σε τέσσερις ημέρες

«Η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοινώνοντας πως πάνω από 300.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί πλέον σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.

«Η κοινωνική απόσταση και ο κατ' οίκον περιορισμός είναι αμυντικά μέτρα. Για να νικήσουμε την πανδημία πρέπει να επιτεθούμε», ανέφερε ο Τέντρος. «Από το πρώτο κρούσμα μέχρι τα 100.000 χρειάστηκαν 67 ημέρες, 11 ημέρες για να φτάσουμε σε 100.000 ακόμα και μόλις τέσσερις ημέρες για να προστεθούν ακόμη 100.000 κρούσματα», συνέχισε. «Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας», είπε. «Το πιο σημαντικό για να μειωθεί η εξάπλωση και να κερδίσουμε χρόνο είναι να μένουμε σπίτι. Αλλά αυτό είναι αμυντική τακτική. Πρέπει να επιτεθούμε απομονώνοντας κάθε ύποπτο κρούσμα και ελέγχοντας όσο περισσότερα κρούσματα μπορούμε», τόνισε.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε τους εργαζομένους στην υγεία. Χρειαζόμαστε πολιτική αποτελεσματικότητα και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα επικοινωνήσω με τους ηγέτες του G20 για να εργαστούν μαζί και να σταματήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό. Χρειαζόμαστε ενότητα εδώ και τώρα», υπογράμμισε. «Οι μικρές εργαστηριακές έρευνες δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Το να χρησιμοποιούμε φάρμακα που δεν έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά για να σταματήσουμε τη νόσο είναι κάτι που θα προξενούσε μεγαλύτερο κακό ως προς τα αποθέματα και τις ελπίδες μας. Χρειαζόμαστε παγκόσμια συνεργασία στην έρευνα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ενημερώνει μέσω WhatsApp για τον κορωνοϊό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε απευθείας επικοινωνία μέσω της πλατφόρμας συνομιλιών WhatsApp, όπου απαντάει σε όλα τα θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό.
Από όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκεται κάποιος, μπορεί να προσθέσει στις επαφές του τον αριθμό του ΠΟΥ, +41 79 475 22 09, στο WhatsApp και στη συνέχεια να στείλει απλώς το μήνυμα «Hi».

Ο Οργανισμός απαντά αμέσως με ένα διαδραστικό μενού που κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο σχεδόν στο σύνολο των ερωτημάτων που υπάρχουν γύρω από την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη.
«Πόσα κρούσματα παρουσιάστηκαν το τελευταίο 24ωρο; Τι πρέπει να κάνω για να προστατευτώ; Μπορώ να ταξιδέψω;»
Για όλα αυτά τα ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις και γι' ακόμα περισσότερα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανήκουν στην ενότητα Mythbusters, όπου ο ΠΟΥ καταρρίπτει όλους τους μύθους που κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Για παράδειγμα, εξηγεί πως ο ιός δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια, ούτε φυσικά μπορεί κάποιος να εξολοθρεύσει τον ιό εάν καθαρίσει το σώμα του με χλωρίνη.
«Η ψηφιακή τεχνολογία μάς δίνει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να δώσουμε ζωτικής σημασίας πληροφορίες και να τις μεταδώσουμε πιο γρήγορα από την πανδημία. Μας βοηθάει να σώσουμε ζωές και να προστατέψουμε τις ευαίσθητες ομάδες» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε πέντε γλώσσες, αγγλικά, κινέζικα, αραβικά, γαλλικά και ρωσικά, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα προστεθούν και τα ισπανικά, όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού.


www.cnn.gr