MY KTEO

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Δράσεις 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου κατά της Βίας στο Σχολείο

 Στα πλαίσια των δράσεων κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού , ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου, διοργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα , εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο η κ. Έλλη Στάμου , ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού και εκπόνησε Πρόγραμμα Διαδραστικής Παρέμβασης , Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης με Θέμα : « Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός » στους μαθητές και μαθήτριες των Δ΄-Ε και ΣΤ΄ τάξεων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το « Χαμόγελο του Παιδιού » στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατόπιν έγκρισης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η εξαιρετική ψυχολόγος , κ. Έλλη Στάμου , αφηγήθηκε βιώματα και ιστορίες , που μέσα από τη διαλογική συζήτηση , είχαν ως στόχο να μπορούν οι μαθητές/τριες να αναγνωρίζουν τα εν λόγω φαινόμενα, να μπορούν να προστατεύονται άμεσα σε κρούσματα εκφοβισμού και κακοποίησης , να είναι σε θέση να αντιληφθούν τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού που βιώνει βία και τέλος να αναγνωρίζουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας. Το Πρόγραμμα διήρκησε 4 ώρες. Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος παρουσιάστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για το Παιδί SOS 1056.

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου ο εκπαιδευτικός οργανισμός «Φωτόγραμμα» παρουσίασε τα παρακάτω διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα : « Νικάμε τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό» για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δ΄-Ε και ΣΤ΄ τάξεων και « Μαθαίνω να αγαπώ τον άνθρωπο-ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης» για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Α΄-Β και Γ΄ τάξεων.

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου , Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο , συνεχίστηκαν οι δράσεις με την δημιουργία « Καλλιτεχνικής Γωνιάς Φιλίας», με στόχο την καλλιέργεια του συναισθήματος της ενσυναίσθησης στους μαθητές και τις μαθήτριες. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου , που προσφέρει το «παγκάκι της φιλίας» και δημιούργησε καλλιτεχνική γωνιά στο προαύλιο του σχολείου , με ζωγραφική των μαθητών /τριων , υπό την επίβλεψη του γνωστού ζωγράφου Τάσου Σύντελη , που διαμένει μόνιμα στην Κάρυστο , και της εικαστικού κ. Αιμιλίας Πέτρου , γονέα του σχολείου. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες αφιέρωσαν το επόμενο διδακτικό δίωρο σε εκπαιδευτικές δράσεις και παιχνίδια ενσυναίσθησης στις αίθουσες διδασκαλίας.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ