MY KTEO

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

25η Μαρτίου 1821: Ο έρωτας των ηρώων τον καιρό της Επανάστασης


Ημέρα εθνικής παλιγγενεσίας και ιστορική επέτειος είναι η 25η Μαρτίου. Η Ελλάδα γιορτάζει την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, του αγώνα για την ελευθερία.Η Επανάσταση ανέδειξε πολλούς ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους, την περιουσία τους και
το αίμα τους για την απελευθέρωση. Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Διάκος, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Νικηταράς και πολλοί άλλοι έγραψαν το όνομά τους στην Ιστορία με χρυσά γράμματα.

Στα μάτια μας και στο μυαλό μας φαντάζουν ανίκητοι, αγέρωχοι, σχεδόν θεοί, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν άνθρωποι κι αυτοί, με πάθη, αδυναμίες, ελαττώματα, αλλά και δίψα για έρωτα, όπως όλοι οι θνητοί.



Η σεξουαλική ζωή των ηρώων

Τεράστιο ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς ήταν η σεξουαλική και ερωτική ζωή των ηρώων του 1821, μέσα από μαρτυρίες και καταγραφές γεγονότων. Ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα αποµνηµονεύµατά του αναφέρει ότι ο Παπαφλέσσας γλεντοκοπούσε µε γυναίκες ενώ ο λόρδος Βύρων είχε ξεκάθαρες παιδοφιλικές τάσεις, και δη µε άγουρα αγόρια.

Από την πλευρά του ο Σουλιώτης πρωθυπουργός Κίτσος Τζαβέλλας παντρεύτηκε την ερωµένη του κυρα-Βασιλική, αφού προηγουµένως είχαν κάνει µαζί ένα παιδί, ενώ ο οπλαρχηγός Κυριακούλης Μαυροµιχάλης δεν αποχωριζόταν ποτέ τη Σάβαινα, τη Σπαρτιάτισσα ερωµένη του.



Ο οπλαρχηγός Μάρκος Μπότσαρης αρνήθηκε να δώσει την κόρη του στον ανιψιό του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσιγκτον, ενώ ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απέκτησε νόθο παιδί µε µια πρώην καλόγρια.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τους έρωτες και το σεξ στην επανάσταση και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήταν απολύτως φυσιολογικό να υφίσταται το ερωτικό στοιχείο. Μπορεί οι προγαμιαίες σχέσεις να “απαγορεύονταν” εκείνη την εποχή, όμως ο πόλεμος έκανε τους ανθρώπους πιο παρορμητικούς και λιγότερο διστακτικούς. Η απειλή του θανάτου και η αβεβαιότητα για το προσδόκιµο της ζωής ήταν συνεχείς, οδηγώντας πολλούς στην επιτάχυνση της σεξουαλικής ζωής.