MY KTEO

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΛΑΡΚΟ: Πληρώθηκαν οι εργολαβικοί, συνεχίζουν τον αγώνα οι αυτοαπασχολούμενοι


Συγκεντρωμένοι και χτες στην πύλη της ΛΑΡΚΟ εργολαβικοί και αυτοαπασχολούμενοι
Νικητές επιστρέφουν στην εργασία τους οι εργολαβικοί της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καθώς χτες πληρώθηκαν τα οφειλόμενα για τη μισθοδοσία του Φλεβάρη.
Την ίδια ώρα, συνεχίζουν την απεργία για τα δεδουλευμένα τους οι αυτοαπασχολούμενοι, που έρχονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και του εκκαθαριστή.

Η απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες οι εργολαβικοί, έφερε αποτελέσματα, καθώς χτες το μεσημέρι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που τους οφείλονταν για τη μισθοδοσία του Φλεβάρη και επιστρέφουν δικαιωμένοι και νικητές στην εργασία τους.

Μάλιστα, χτες το πρωί, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, πραγματοποίησαν συνέλευση σε ανοιχτό χώρο στον οικισμό της Λάρυμνας, όπου έλαβαν την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στην περίπτωση που δεν έπαιρναν τα χρήματα που τους οφείλονταν.
Συνεχίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι

Από την πλευρά τους, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα δηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές και χειριστές μηχανημάτων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την άρνηση της κυβέρνησης να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα 5 και 6 μηνών, αλλά και τους εκβιασμούς του εκκαθαριστή για στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού και αντικατάστασή τους από μηχανήματα και προσωπικό μεγαλοεργολάβου.

Σε βάρος των απλήρωτων αυτοαπασχολούμενων, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες διάσπασης όσων απασχολούνται στη ΛΑΡΚΟ και να τους φέρει αντιμέτωπους με τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές και χειριστές μηχανημάτων αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύνταξη επιστολής προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και να αποκρούσουν την προσπάθεια διάσπασης που προωθεί η κυβέρνηση.

«Ολο το προηγούμενο διάστημα, εμείς, όπως και εσείς, βάζαμε πλάτη στη ΛΑΡΚΟ για να μείνει αυτή ανοιχτή, να συνεχίσει να παράγει. Η πλάτη σε εσάς μεταφράζεται στη σκληρή δουλειά και παράλληλα καταπάτηση κεκτημένων, χαμηλούς μισθούς, σχεδόν κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Η πλάτη σε εμάς μεταφράζεται σε σκληρή δουλειά, ώρες και ώρες πάνω στα μηχανήματά μας, τη μοναδική περιουσία που έχουμε σ' αυτόν εδώ τον κόσμο. Μια περιουσία που έχουμε υποθηκεύσει μέχρι και τα σπίτια μας για να την αποκτήσουμε και για να μπορούμε να βγάζουμε το μεροκάματο έτσι ώστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι αυτοαπασχολούμενοι, προσδιορίζοντας παράλληλα την τραγική κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας της απληρωσιάς που φτάνει και τους έξι μήνες.

Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι «είναι ψέμα πως μας πρότειναν να μας δώσουν ένα μέρος των χρημάτων που μας χρωστάνε και εμείς τα θέλουμε όλα» και επισημαίνουν ότι «το μόνο που μας πρότειναν είναι να μας δώσουν προκαταβολή για αυτό που θα δουλέψουμε από δω και πέρα για ένα χρόνο και μας ξεκαθάρισαν ότι για όλο το φέσι που μας έχει βάλει η ΛΑΡΚΟ δεν θα μας δώσει ούτε ένα ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα, σημειώνοντας ότι «αν δεχτούμε αυτό που μας λένε, τα χάνουμε όλα, καταστρεφόμαστε». Απευθυνόμενοι προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, σημειώνουν ότι «αν αγωνιστούμε όλοι μαζί έχουμε ελπίδες να κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να γλιτώσουμε όλοι μας από την οικονομική καταστροφή των οικογενειών μας, να μην καταστραφεί μαζί με όλους εμάς η περιοχή που ζούμε».
Χωρίς προστασία για τον κορονοϊό

Την παντελή έλλειψη μέριμνας για την προστασία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ από τον κορονοϊό καταγγέλλει με επιστολή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, ζητώντας παράλληλα απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο εργοστάσιο.

«Μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, στους εργαζόμενους δεν έχει χορηγηθεί τίποτα απέναντι στην πανδημία», τονίζει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο, ζητώντας ενημέρωση για:

«Τι μέτρα πρέπει να πάρουμε έτσι ώστε στα καμαράκια που οι εργαζόμενοι πηγαίνουν ιδρωμένοι και αλλάζουν 2 και 3 φορές το οκτάωρο, να μην κινδυνεύουν να μεταδώσουν πιθανώς τον ιό που μπορεί να είναι φορείς.

Τι μέτρα πρέπει να παρθούν στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους εργαζόμενους καθημερινά.

Σε περίπτωση που συνάδελφος παρουσιάζει συμπτώματα και μέχρι να πραγματοποιηθεί το ανάλογο τεστ, τι μέτρα πρέπει να πάρουμε στο χώρο όπου εργαζόταν».

Παράλληλα, αναφέρει ότι από τις 13 Μάρτη το ιατρείο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα δεν δέχεται κανέναν πέρα από τους εργαζόμενους, αν και εδώ και δεκαετίες εξυπηρετεί μεγάλο τμήμα των κατοίκων της περιοχής, όπως τις οικογένειες των εργαζομένων και τους συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, και ζητά να ενημερωθεί για το τι ακριβώς χρειάζεται το ιατρείο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού.

Επίσης, τονίζει ότι το ζήτημα της υγιεινής μέχρι σήμερα στη ΛΑΡΚΟ είναι ανύπαρκτο και επισημαίνει ότι «την ίδια ώρα, με εντολή του ειδικού εκκαθαριστή, δεν δίνονται κανονικές και γονικές άδειες, ενώ απορρίπτονται άδειες ειδικού σκοπού, που προβλέπουν οι διατάξεις απέναντι στον κορονοϊό για τις ευπαθείς ομάδες των εργαζομένων».

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη, Τετάρτη 18/3/2020