MY KTEO

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην Άνω Βάθεια


 Το Σαββάτο 7 Μαρτίου 2020 εορτάσθηκε εκ μεταθέσεως η εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη της Σεβαστείας μαρτυρησάντων στο φερώνυμο παρεκλήσι των Αγίων Μελίτωνος ενός εκ των εορταζόντων  Αγίων Τεσσαράκοντα  Μαρτύρων και Αστερίου στην Άνω

Βάθεια του Δήμου Ερέτριας.




Αφ' εσπέρας τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των εορταζόντων αγίων  τον οποίο και ετέλεσαν ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας Σακελλάριος Δημήτριος Αργύρης  με την συμμετοχή  του Ιεροδιακόνου Αστερίου Αποστόλου εκ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών  κτήτορος του ιερού παρεκλησίου και των συμμετεχόντων πιστών που τίμησαν την εορτή επίσης παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Παπαγγελή  κ. Παναγιώτα Μπούγα - Μπαραμπούτη κ. Γεώργιος Σμπιλίρης  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλιου κ. Αντώνιος Ανδρουλάκης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Αμαρύνθου κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάς.

Πριν την απόλυση του εσπερινού ο π. Δημήτριος ομίλησε περιληπτικά  στους πιστούς για την εορτή της ανάμνησης  του γενομένου θαύματος του Αγίου Θεοδώρου.
Την επομένη ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος και η  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την οποία και ετέλεσαν ο  εφημέριος Ιερού Ναου Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας Σακελλάριος Δημήτριος Αργύρης με τον Ιεροδιάκονο  Αστέριο Αποστόλου  την συμμετοχή των Ιεροψαλτών  Δημητρίου Πετρογιάννη Ιεροψάλτη Ι.Ν Αγίου Νικολάου Ερέτριας και Σταματίου Κοκκάλα Ιεροψάλτη Ι.Ν Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας καθώς επίσης και των φιλέορτων  πιστών που τίμησαν την εορτή και κοινώνησαν εκ του Αγίου Ποτηρίου την αθάνατο πηγή του Σώματος και Αίματος του Χριστού.
Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαραθώνος κυρού Μελίτωνος το οποίο επιμέληθηκε ο Ιεροδιάκονος Αστέριος Αποστόλου  πνευματικό τέκνο του αοιδίμου ιεράρχου.

Πρίν την απόλυση  ομίλησε ο π. Δημήτριος για τους τιμωμένους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες οι οποίοι με θάρρος ομολόγησαν με την πίστη τους στον Χριστό υπομένοντας το ψύχος  της λίμνης  και  του χειμώνα  λαμβάνοντας με δόξη και τιμή τους στεφάνους και εισήλθαν εις τον παράδεισο.
Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνος και λειψάνων  των Αγίων Τεσσσαράκοντα Μαρτύρων με την συμμετοχή των πιστών μεταξύ εκ των οποίων των κατα σάρκα συγγενών του μακαριστού Ιεράρχου  επίσης παρέστησαν η Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτα Μπούγα - Μπαραμπούτη  ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Αμαρύνθου κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάς και ο Ηθοποιός κ. Μάρκος Λεζές.
Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης Παναγιώτης Αυζώτης.