MY KTEO

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Σύλλογος εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κ.Υ. Κύμης: Διεκδικούμε όπλα για να παραμείνουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί!


Είμαστε στην πρώτη γραμμή! Διεκδικούμε όπλα για να παραμείνουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί! Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια τραγική κατάσταση όπου αποδεικνύεται καθημερινά η αξία της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας , μιας και η ιδιωτική υγεία για την οποία τόση
κουβέντα και επενδύσεις έχουν γίνει, είναι απλησίαστη για έναν εργαζόμενο, μια λαϊκή οικογένεια και που αποδειγμένα πλέον δεν συμβάλει στην καταπολέμηση της πανδημίας. Επιβεβαιώνεται πόσο δίκιο έχει ο Σύλλογος μας που διαχρονικά παλεύει για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλους, ενάντια στους "ανθυγιεινούς" – αντιλαϊκούς σχεδιασμούς όλων των ως τώρα κυβερνήσεων.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι εμπόλεμη και σε αυτή ,οι υγειονομικοί των Δημόσιων Νοσοκομείων είμαστε στην πρώτη γραμμή! Μάλιστα, αυτή τη στιγμή πάνω από το 10% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικοί, ενώ πάνω από 300 συνάδελφοι βρίσκονται σε καραντίνα. Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας! 

Σε συνάντηση που είχαμε με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κύμης ενημερωθήκαμε πως αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο τα μέτρα ατομικής προστασίας (ειδικές στολές, γάντια, ποδοναρια, μάσκες με καλύπτρα), υπάρχουν άλλα σε λιγοστές ποσότητες και πως σύντομα θα ξεμείνουμε από υλικά. Με δεδομένο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και με το Νοσοκομείο μας να προετοιμάζεται να δεχθεί ασθενείς με κορονοϊό, θα πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα ούτως ώστε όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός να παραδοθεί άμεσα. Μόνο αγανάκτηση και θυμό προκαλούν οι δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι τα Νοσοκομεία έχουν επάρκεια σε προσωπικό και υλικά και ότι βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα! Η πραγματικότητα βέβαια αντικατοπτρίζεται στις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων. 

Ομολογεί δηλαδή ο ΕΟΔΥ πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη των ελλείψεων σε μέσα προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνεται αντί γαντιών, η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή. Με αυτό τον τρόπο εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ενδεχόμενο να νοσήσει και να βγεί εκτός μάχης. Επίσης, αυτή η προτεινόμενη πρακτική, αυξάνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς. 

Οι συνεχείς επικλήσεις στην αναγκαία ατομική ευθύνη , δε μπορούν να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες όσων κυβέρνησαν και έφεραν τα Δημόσια Νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση ούτε τις ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη, έστω και τώρα, λήψη μέτρων για την αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας εν μέσω της πανδημίας. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δε μένουμε σιωπηλοί! Διεκδικούμε άμεσα για το Νοσοκομείο Κύμης: • Άμεση εξασφάλιση της επάρκειας σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και Μέσα Ατομικής Προστασίας μπροστά στην προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. • Πλήρη κάλυψη όλων των κενών , ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται και τα τακτικά ραντεβού και εξετάσεις των ασθενών, καθώς η μη έγκαιρη διενέργειά τους οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας τους. • Στελέχωση όλων των αγροτικών ιατρείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό. • Εξασφάλιση της δυνατότητας διενέργειας διαγνωστικού test στο Νοσοκομείο Κύμης, καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, μόνο ο έγκαιρος εντοπισμός των φορέων του ιού, με τη μαζική διενέργεια test, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εξάπλωσής του. Παράλληλα είναι αναγκαία: • Η άμεση λειτουργία όλων των κλειστών Μονάδων Εντατική Θεραπείας (ΜΕΘ) • Η άμεση πρόσληψη όλων όσων έκαναν αίτηση που υπολογίζονται σε 3000 υγειονομικούς. • Η άμεση ένταξη στη μάχη των εθελοντών τελειόφοιτων των ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών που με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων τους δηλώνουν διαθέσιμοι. • Η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, ΜΕΘ, και άλλων απαραίτητων δομών για την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας με τους έμπειρους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΥΜΗΣ