MY KTEO

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

« Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού »


Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, έχει αναφερθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν σε ζητήματα σχετικά με την υγιεινή & ασφάλεια των πυροσβεστών και το βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό χαρακτήρα του επαγγέλματός μας. Με αφορμή την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19
από το νέο κορωνοϊό  SARS-CoV-2, το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε συνάδελφο πυροσβέστη από την Ηλεία, την κατ’ οίκων παραμονή 24 πυροσβεστών από Αχαΐα και Ηλεία αλλά και τη μη ικανοποίηση των μέχρι τώρα αιτημάτων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Εξ ορισμού, το επαγγελματικό καθήκον υποχρεώνει το προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος να επεμβαίνει σε πλήθος χώρων, πεδίων και εγκαταστάσεων τα οποία ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινά τόσο λόγω βλαπτικών ουσιών αλλά και μικροοργανισμών. Επιπλέον, πολλές φορές είναι μονόδρομος η στενότατη επαφή μας με άτομα που φέρουν ανοιχτά τραύματα ή λοιμώξεις προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τη διάσωση και ασφάλισή τους από κάθε κίνδυνο.
Εξάλλου, το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ένας οργανισμός που πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία για τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Επομένως κανείς μας δεν είναι σε θέση να περιορίσει τις μετακινήσεις του, να αποφύγει τη συστέγαση για αρκετές ώρες σε περιορισμένους χώρους με συναδέλφους του και να απέχουμε από τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα όπως θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα σε μια σχολική μονάδα. Μάλιστα όπως ήδη γνωρίζεται από παλιότερες παρεμβάσεις μας, σε αρκετές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας με αποτέλεσμα ο καθαρισμός των υπηρεσιών να μην γίνεται σε καθημερινή βάση και με τους πυροσβέστες να εκτίθενται σε ακόμα περισσότερους βλαπτικούς παράγοντες, στην προσπάθεια να διατηρήσουν οι ίδιοι καθαρές τις εγκαταστάσεις με ότι μέσα διαθέτουν, όπως επιβεβαιώνεται και από την απάντησή σας σε ερώτηση κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αφορούσε προβλήματα λειτουργίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Ακόμα και με το νέο νομοσχέδιο 4662/2020 για την αναδιοργάνωση της Γ.Γ.Π.Π. και του Π.Σ. που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση, δεν προβλέπεται κανένας προληπτικός υγειονομικός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως γίνεται για παράδειγμα για τους στρατιωτικούς. Με βάση και τα προηγούμενα δεν είναι καθόλου υπερβολή ή στείρα διαμαρτυρία ότι οι Έλληνες πυροσβέστες είναι καθημερινά εκτεθειμένοι σε πλήθος παραγόντων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή όχι μόνο την δική τους, αλλά και των οικογενειών τους!!
Κύριε Υπουργέ,
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης έτσι όπως εξελίσσεται σχετικά με την εξάπλωση της ασθένειας του κορωνοϊού, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας με σκοπό:
           Την απολύμανση όλων των υπηρεσιών του Π.Σ. για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας.
           Την χορήγηση σε όλες τις υπηρεσίες του Π.Σ. και στους πυροσβέστες ιατρικών μασκών και αντισηπτικών διαλυμάτων. 
           Την πιστή εφαρμογή και τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την Υγιεινή και Ασφάλεια.
           Να χορηγηθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα τα κατάλληλα Μ.Α.Π. σύμφωνα με τις πραγματικές ελλείψεις.
           Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού επιφορτισμένο με καθήκοντα καθαριότητας των πυροσβεστικών εγκαταστάσεων.
           Να ενταχθεί το επάγγελμα μας στα Βαρέα Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα.
           Να θεσπιστεί το σχετικό Π.Δ. για την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας για το επιχειρησιακό σκέλος.