MY KTEO

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

ΕΠΚΑ-ΣΤΕ: Οι καταναλωτές δεν έχουν πια μέσα να προστατευθούν!


Τέλος Απριλίου του 2020 καταργείται οριστικά κάθε προστασία της κύριας κατοικίας και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλεια της.

Οι τράπεζες και οι εταιρίες που αγοράζουν τα δάνεια, αντί να αποδέχονται ρεαλιστικές ρυθμίσεις των οφειλών, επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς.

Οι καταναλωτές δεν έχουν πια μέσα να προστατευθούν!
Ο νόμος 3869/10 (Νόμος Κατσέλη) καθιέρωσε την προστασία της κύριας κατοικίας κι ο νόμος  αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τη διάσωση της κατοικίας τους.

Όμως οι διατάξεις του νόμου αυτού για την προστασία της κατοικίας έχουν ήδη καταργηθεί, ενώ και ο νόμος που τον αντικατέστησε, δίνοντας την δυνατότητα στους δανειολήπτες με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους, παύει από τον Απρίλιο του 2020.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙΑΜΕΣΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΩΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Η ΕΠΚΑ ΣΤΕ καλεί  τους καταναλωτές της Στερεάς Ελλάδας, τα μέλη μας, την Περιφέρεια μας και τους Δήμους της να ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ με τις Ενώσεις Καταναλωτών της Υπόλοιπης Ελλάδας,  με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (Π.ΟΜ.Ε.Κ.) «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και τηνΕΚΠΟΙΖΩ και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ από την κυβέρνηση το αυτονόητο:

– Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια τους

– Να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στον δρόμο

– Να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους

– Να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους