MY KTEO

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Έμειναν σπίτι και οι ληστές – Θεαματική μείωση κλοπών

Εντυπωσιακή μείωση κατά 60%-90% παρουσιάζουν οι ληστείες και οι διαρρήξεις σε σπίτια την εποχή του κοροναϊού.Την ίδια ώρα ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιεί τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς
από υπηρεσίες που… αδρανούν λόγω των μέτρων για τον φονικό ιό. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Διεύθυνση Μεταγωγών (κλειστά τα δικαστήρια, ελάχιστες μετακινήσεις κρατουμένων), υπηρεσίες για το οικονομικό έγκλημα, αλλά και η Δίωξη Εκβιαστών, αφού είναι κλειστά τα καταστήματα, επομένως δεν έχουν εγκληματικό αντικείμενο οι «νονοί» της νύχτας.
Το μέτρο αυτό λαμβάνεται υπό τον φόβο ληστρικών επιδρομών σε σουπερμάρκετ και τράπεζες, μαζικών ανατινάξεων ΑΤΜ αλλά και ριφιφί και επιδρομών σε καταστήματα ή επιχειρήσεις που θα είναι για μεγάλο διάστημα κλειστές. Παράλληλα, ελλοχεύει και ο φόβος, αν η επιδημία λάβει μεγάλες διαστάσεις – κάτι που όλοι απεύχονται- να παρουσιαστούν περιπτώσεις «πλιάτσικου» από διάφορες ομάδες κακοποιών και όχι μόνο.
Οι ανησυχίες της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύονται από το γεγονός ότι οι επίδοξοι ληστές και διαρρήκτες θα έχουν ευχέρεια κινήσεων στα άδεια αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές, ότι πολλοί υποψήφιοι στόχοι θα είναι «απροστάτευτοι» και πολλά από τα συστήματα καμερών που μπορεί να κατέγραφαν τις κινήσεις τους θα είναι εκτός λειτουργίας. Κύριο ζητούμενο είναι να μη στραφούν οι συμμορίες των ποινικών, λόγω μειωμένων επιλογών, σε αιματηρές ληστείες σε σπίτια όπου θα παραμένουν ανήμπορα μέλη οικογενειών.
Περιπολίες και «παγίδες»
Επιπλέον, ίσως αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους βγουν εκτός του σπιτιού τους, αφού στις άδειες πόλεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα στόχοι κακοποιών. Μάλιστα ενδεικτικό είναι το έγγραφο που έστειλε στις 18 Μαρτίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προς την ΕΛ.ΑΣ. με το οποίο ζητά λόγω κοροναϊού «να υπάρξει εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αστυνόμευση των περιοχών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απώλειας περιουσιών σε εμπορικούς δρόμους, συνεπεία της αναστολής λειτουργίας τους».
Κύριο πλεονέκτημα των αρχών ασφαλείας είναι το γεγονός ότι λόγω μηδαμινής κυκλοφορίας στους δρόμους θα μπορούν να ελέγχουν πιο εύκολα τα οχήματα και άλλες κινήσεις των υπόπτων. Μάλιστα, έχει δοθεί ειδική εντολή για περιπολίες και αστυνομικές «παγίδες» σε οδικούς άξονες στους οποίους κινούνται κακοποιοί οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τα δυτικά προάστια της Αθήνας και επεκτείνουν  τη δράση τους σε όλη την πρωτεύουσα.