MY KTEO

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός – Πότε θα σταματήσει η καραντίνα


Πρωτόγνωρες είναι οι μέρες που περνάμε και συνάμα δύσκολες. Ο κορωνοϊός μπήκε για τα καλά μέσα στις ζωές μας και πολλοί από εμάς έχουν κληθεί να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που επιβάλλει η καραντίνα. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα όχι μόνο για εμάς αλλά και σε
παγκόσμιο επίπεδο.
 Μέχρι να βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο ή έστω μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος που θα λειτουργεί ανεξαιρέτως για το συντριπτικό ποσοστό όλων όσων έχουν νοσήσει, τότε το μόνο όπλο που έχουμε στην διάθεσή μας και το οποίο γνωρίζουμε ότι δουλεύει είναι αυτό της καραντίνας. Για να το δούμε πιο απλοϊκά με την καραντίνα και τα περιοριστικά μετρά καταφέρνουμε να μην δίνουμε τον ιό κι άλλο έδαφος για να επεκταθεί. Με το να μένουμε σπίτι προστατεύουμε τους συμπολίτες μας και κυρίως τους μεγαλύτερους και όσους αντιμετωπίζουν ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας. Ας μη γελιόμαστε, ο ιός εάν αφηνόταν ανεξέλεγκτος τότε σίγουρα θα μπορούσε να «χτυπήσει την πόρτα» σε όλους μας.

Πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα;

Τώρα όμως το ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό όλων είναι πότε θα βγούμε από αυτή την κατάσταση του περιορισμού; Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση και λόγω του ότι δεν είμαστε επιδημιολόγοι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε το παράδειγμα της Κίνας και πόσο εκεί διήρκεσαν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ιού. Όπως αναφέρουν πληροφορίες η επαρχία Χουμπέι μετά από 8 εβδομάδες (2 μήνες) πλήρους καραντίνας τώρα έχει ξεκινήσει σιγά σιγά να βγαίνει από αυτή, με τις αρχές μέρα με την ημέρα άρουν μέτρα περιορισμού των πολιτών. Το ίδιο βέβαια όμως δεν ισχύει και για τους πολίτες της γνωστής σε όλους μας Ούχαν η οποία είναι και η πρωτεύουσα της επαρχίας και το σημείο «0» της παγκόσμιας πανδημίας. Οι πολίτες για να δουν να αίρονται οι περιορισμοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι και την 8η Απριλίου. Να σημειώσουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις τα σχολεία ακόμα παραμένουν κλειστά.

Τι γίνεται με την Ελλάδα

Σαφέστατα δεν μπορούμε να πούμε ότι και εδώ θα υπάρχουν οι ίδιοι παράγοντες ώστε να πάμε στην εξαντλητική καραντίνα των 2 μηνών. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στοιχεία όπως το κλίμα, η περίοδος, η γεωγραφία, και η αντιμετώπιση που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα αυτής της μεταβλητής. Παρ’ όλα αυτά όμως δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το ενδεχόμενο να μείνουμε μέσα στο σπίτι μας για έξι εβδομάδες ακόμα είναι πιθανό. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ που θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί αφορά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου και αυτό έχει σημασία.

Σίγουρη απάντηση στην ερώτηση μπορεί να δώσει μόνο το υπουργείο Υγείας το οποίο μέσω των υπευθύνων έχει αναφέρει ότι κάθε μέρα αξιολογείται η κατάσταση και παίρνονται ανάλογες αποφάσεις.

Θα υπάρξει και δεύτερο κύμα covid-19;

Όπως έχουν δείξει όλες οι πανδημίες που πέρασαν κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας έρχονταν και παρέρχονταν. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με τον covid-19 αφού η Κίνα απέτυχε να τον περιορίσει εντός της επαρχίας Χουμπέι και εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο. Ο πλανήτης πλέον είναι ένα παγκόσμιο χωριό και η πιθανότητα να επιστρέψει η επιδημία σε ορισμένα μέρη οπού είχε σταματήσει είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Κάποιος ταξιδιώτης που φέρει τον ιό μπορεί να τον ξανά διασπείρει υποθετικά σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και μετά να ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο.

Το σενάριο που φοβίζει και θεωρείται αρκετά πιθανό είναι ότι μόλις η επιδημία σταματήσει από την χώρα μας θα ξανά κάνει την εμφάνισή της και πάλι τον Σεπτέμβρη. Σε αυτή την περίπτωση όμως οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε αυτή την χρονική στιγμή θα έχουν προλάβει να προετοιμαστούν καλύτερα ώστε να έχουν στα χέρια του τουλάχιστον μια αποτελεσματική θεραπεία κάποιου κοκτέιλ φαρμάκων και να έχουν κατανοήσει καλύτερα τον ιό.