MY KTEO

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Γιώργος Σταμούλος: Διαχείριση απορριμμάτων στον καιρό του κορωνοϊού


Αξιότιμοι συμπολίτες,
Για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ατομικής μας υγείας από την πανδημία του Κορωνοϊού – Covid 19, είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι
οποίοι ανήκουν πλέον στις ευάλωτες ομάδες, επειδή έρχονται απευθείας σε επαφή με τα απορρίμματα και ο κίνδυνος επιμόλυνσης τους είναι υψηλότερος από του μέσου πολίτη.

Ας βοηθήσουμε όλοι για την προστασία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση όλων μας.

1. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
2. Μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
3. Τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων, ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια.
Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς.
Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
4. Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα ή συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
5. Οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα πρέπει οι πολίτες να τους ανοίγουν και να τους κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχου ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:
Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά.
Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε, για να δέσουμε τις σακούλες και για να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:
Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν, αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ, διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Γεώργιος Σταμούλος