MY KTEO

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εδώ και τώρα μέτρα για τη δημόσια υγεία και παιδεία του λαού

Χαιρετίζουμε όλους τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς, τους  μαθητές μας, τους γονείς και τις οικογένειές τους, καθώς όλοι μας ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις εγκλεισμού μέσα στα σπίτια μας, μακριά από τα σχολεία μας, από τις τάξεις μας, από τη μοναδικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ξέρουμε όλοι μας.

   Όλοι μας αυτές τις μέρες ζούμε με τις οικογένειές μας φορτωμένοι με άγχος και αγωνία για την υγεία όλων μας. Πολλοί από εμάς, εκπαιδευτικοί και γονείς αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες όπως αυτές της φροντίδας ηλικιωμένων και άρρωστων γονιών μας, άλλων ασθενών μελών της οικογένειας  με χρόνια νοσήματα καθώς και παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.
   Επίσης πολλές οικογένειες μαθητών μας και άλλων συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν και δυσκολίες επιβίωσης αφού έχασαν και τη δουλειά  τους.
   Αυτές τις δύσκολες ώρες με κλειστές όλες τις κοινωνικές δομές κάλυψης των κοινωνικών και πολλές φορές και βιολογικών αναγκών μας καλούμαστε από την κυβέρνηση να επιδείξουμε αίσθημα ατομικής ευθύνης για να αποφύγουμε τα χειρότερα…
    Μα μόνοι μας τόσα χρόνια αντιμετωπίσαμε τις αβάσταχτες περικοπές των μισθών μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αλλά και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας  παιδείας.
   Η σημερινή αυτή κρίσιμη κατάσταση που αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας καθρεφτίζει την εγκληματική για το λαό πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη μείωση κρατικής χρηματοδότησης και τη σχεδιασμένη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας αποβλέποντας στην  περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της.
         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
         ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
         ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ,
       ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ.
         ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΘΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΙ Η ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ.
   Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή του κλεισίματος των σχολείων στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους. Με κάθε τρόπο όπως μπορεί ο καθένας προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές μας. Είναι σημαντικό οι μαθητές μας και οι γονείς τους να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την κατάσταση! Τους λέμε:
 “ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!!!! ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΥΜΕ ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ”. 
      Η κυβέρνηση και το Υπουργείο διαφημίζουν και κοκορεύονται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ στο όνομα της “ατομικής ευθύνης”, φορτώνουν τα προβλήματα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές. Την ίδια στιγμή που στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της πανδημίας δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, απαξιώνει προκλητικά το δημόσιο σχολείο, τις υποδομές και τους εκπαιδευτικούς.
      Η πρώτη «επίσημη» έναρξη (;) της εξ αποστάσεως διδασκαλίας αποκάλυψε τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές της Δημόσιας Εκπαίδευσης! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γονείς άδικα προσπαθούν να μπουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο! Το σύστημα του Υπουργείου δε λειτουργεί, συνεχώς “πέφτει” ή  “σέρνεται” ή δεν ανταποκρίνεται.
      Φαίνεται ότι το Υπουργείο μας εμπαίζει και προφανώς παρά τα κροκοδείλια δάκρυα για τους μαθητές μας σε αυτές τις συνθήκες, καμία πρωτοβουλία από τους αρμόδιους δεν έχει παρθεί για τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή στην όποια εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Επιπλέον, καμία πρακτική στήριξη δεν υπάρχει σε εκπαιδευτικούς, που κλεισμένοι στα σπίτια τους, έχουν και οι ίδιοι παιδιά σε σχολική ηλικία ή συζύγους που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Ή ακόμη κάποια στήριξη για συναδέλφους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή δεν έχουν τα μέσα για όλα αυτά.
   Όσον αφορά, δε, το διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό επικρατεί χάος! Δεν υπάρχει καμία οργάνωση από το Υπουργείο. Καθένας κάνει ό,τι μπορεί!
Το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει, δε συζητά, δεν ικανοποιεί τις προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων για τη στήριξη εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών! Μας αφήνει χωρίς όπλα.
    
ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ:
1.         Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην κάθε μορφής εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
2.         Δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο Υπουργείο Παιδείας.
3.         Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το Υπουργείο.
4.         Λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών. Η δημόσια τηλεόραση να προβάλλει καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές για τη στήριξη των γονιών!
5.         Να δοθεί ξεκάθαρη οδηγία  από το Υπουργείο, με βάση τα παραπάνω προβλήματα, ότι εναλλακτικά και βοηθητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα (mail, ιστοσελίδες σχολείων…).
6.         Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία για εξασφάλιση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία και σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές!

                 Αναλυτικά όλες οι προτάσεις μας στο  edupame.gr


       Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα, αξιοποιούμε τα πάντα, και ταυτόχρονα.
Απαιτούμε από το Υπουργείο να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τις διεκδικήσεις εκπαιδευτικών και γονιών!!