MY KTEO

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός και φυλακές: Όλο το σχέδιο - Νέα πτέρυγα για κρούσματα - Τέλος οι άδειες


Αναστολή αδειών κρατουμένων και μεταγωγών, απαγόρευση επισκεπτηρίων και μεταφοράς φαγητών και ειδών ρουχισμού, δημιουργία ειδικής πτέρυγας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού 120 κλινών για νοσηλεία κρουσμάτων απέναντι απο το νοσοκομείο και χώρων «καραντίνας» για ύποπτα
κρούσματα, διαρκής θερμομέτρηση κρατουμένων και σωφρονιστικών, καθημερινή απολύμανση των φυλακών και εντολή για μεγάλη γενική καθαριότητα μέσα στην εβδομάδα. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου για τη θωράκιση των 34 σωφρονιστικών καταστημάτων όλης της χώρας και την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 Ενα σχέδιο που είχε ξεκινήσει να εκπονείται απο τον Φεβρουάριο, να εφαρμόζεται σταδιακά και μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του καθηγητή Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντών και αρχιφυλάκων των φυλακών, αξιωματικών του Μεταγωγών και της Υγειονομικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, απλώθηκε σαν δίχτυ ασφαλείας πάνω απο όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Μέχρι στιγμής η εφαρμογή του κρίνεται επιτυχημένη, με δεδομένο ότι δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού μέσα στις φυλακές όλης της χώρας.
  «Μένουμε Σπίτι» και στις φυλακές
 Η διαχείρηση της κρίσης του Covid-19 ξεκίνησε απο πολύ νωρίς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε σαφείς εντολές σε οτι αφορα στο ζήτημα της αποτελεσματικης διαχείρισης επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι «Είμαστε σε κατάσταση υπεύθυνης στάσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοιΈτσι, σε πρώτη φάση έγινε περιορισμός των επισκεπτηρίων και απαγόρευση της μεταφοράς ρούχων, τροφίμων και προσωπικών αντικειμένων. Στη συνέχεια, έγινε απολύμανση των χώρων και στα 34 καταστηματα της χώρας ενω σταδιακά κόπηκαν και οι μεταγωγές. Από χθες και οι άδειες των κρατουμένων ενώ οι μεταγωγές αποφασίστηκε να γίνονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας ή ασφαλείας. Με απλά λόγια η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» αγγίζει και τις φυλακές όλης της χώρας.
 Νέα πτέρυγα 120 κλινών για κρούσματα κορωνοϊού
 Στο σχέδιο της Γενικης Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικης για τον Covid-19 συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μιας νέας πτέρυγας, η οποία σε περίπτωση ανάγκης θα υποδεχθεί νοσούντες κρατουμένους. Η πτέρυγα είναι έτοιμη και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την πτέρυγα Κ2 που βρίσκεται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και μέχρι πρότινος φιλοξενούσε τους οροθετικούς κρατούμενους. Οι χώροι έχουν απολυμανθεί και έχουν τοποθετηθει 120 κλίνες για περιπτώσεις κρατουμένων που θα νοσήσουν απο κορωνοϊό. Επιπλέον, σε όλες τις φυλακές έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι 20 θέσεων όπου θα οδηγούνται και θα απομονόνονται ύποπτα κρούσματα τα οποία στη συνέχεια θα εξετάζονται ενώ εξετάσεις θα γίνονται και στους συγκρατούμενους τους. Τέλος, οι φυλακές έχουν ενισχυθεί με νοσηλευτές από τον Ερυθρό Σταυρό ενώ καθημερινά γίνεται θερμομέτρηση κρατουμένων και προσωπικού.