MY KTEO

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ο Γιάννης Σηφουνάκης στο eviatop: «Διατηρείτε την επικοινωνία και ακολουθείτε τις οδηγίες»

Όταν περάσει κι αυτή η δοκιμασία για τη χώρα είναι σίγουρο ότι δεν θα είμαστε ξανά οι ίδιοι. Για τις επιπτώσεις στην ψυχολογία μίλησε στο Eviatop ο γνωστός νευρολόγος Γιάννης Σηφουνάκης.
«Μιλώντας για τους ανθρώπους που είναι σε εγκλεισμό, από μόνο του το γεγονός αυτό είναι δύσκολο να μην επηρεάσει την ψυχολογία του. Και σε αυτό το σημείο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ειδικά το άτομο που νοσεί και είναι σε καραντίνα να έχει τη φροντίδα και τη στήριξη είτε από ανθρώπους του περιβάλλοντος του ή από ειδικούς» τόνισε ο Γιάννης Σηφουνάκης υπογραμμίζοντας συγχρόνως την αναγκαιότητα να τηρούνται πάντα όλες οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τους αρμόδιους φορείς: «Πρέπει να ο καθένας να σέβεται τον εαυτό του αλλά και τους συνανθρώπους του τηρώντας όλα  τα μέτρα προστασίας του ίδιου και των άλλων».

Επίσης ο Γιάννης Σηφουνάκης επισήμανε τον αρνητικό ρόλο που παίζουν στην ψυχολογία τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τον τρόπο που παρουσιάζουν την κατάσταση, αλλά και το πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία: «Σημαντικό ρόλο για να μπορέσει ψυχολογικά ο άνθρωπος, που βρίσκεται σε συνθήκες καραντίνας να ανταπεξέλθει, είναι να διατηρήσει την επικοινωνία με τους δικούς του. Αυτό πλέον είναι εφικτό με την τεχνολογία και σίγουρα μειώνει την όποια πίεση αισθάνεται. Και βέβαια βοηθάει στο να μείνει σπίτι και να σταματήσει την μετάδοση και εξάπλωση του ιού.  Έτσι θα μπορέσει και το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες και να μη ζήσουμε καταστάσεις όπως η Ιταλία».