MY KTEO

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Netflix και YouTube απειλούν άθελά τους το ίντερνετ

Στην αρχή ακούστηκε σαν κάποιο παράδοξο αστείο ή ένα fake news που κατασκευάστηκε για να σπείρει εξτρά πανικό. Τελικά, όμως, όπως όλα δείχνουν είναι πέρα για πέρα αληθινό:
Η χρήση του Netflix και του YouTube, αυτών των δύο εργαλείων που μοιάζουν σωτήρια σε συνθήκες κορονοϊού, είναι ικανή να γκρεμίσει το ίντερνετ – και όχι με τον καλό τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή ένωση έχει κάνει προφορικές συστάσεις προς τις αμερικανικές πλατφόρμες, ότι λόγω υπερφόρτωσης των ιντερνετικών δικτύων καλό θα ήταν να μειώσουν την ποιότητα εικόνας που παρέχουν στους χρήστες για να μη βρεθούμε όλοι μαζί προ κάποιου απροόπτου. Ευτυχώς, τόσο το Netflix όσο και το YouTube φαίνονται πρόθυμα να προσαρμοστούν στα νέα και τελείως αναπάντεχα δεδομένα.

Υπάρχει αύξηση 20% παγκοσμίως σε Netflix και YouTube
Όπως ήταν φυσικό, μετά την ανακοίνωση της καραντίνας στις ευρωπαϊκές χώρες, υπήρξε αύξηση στις μετρήσεις και για τις δύο πλατφόρμες. "Υποσχόμαστε μία προσωρινή αλλαγή στην ποιότητα της εικόνας όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του YouTube, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Τι σημαίνει τώρα αυτό; Ότι η προκαθορισμένη (default) ρύθμιση για τα βίντεο θα είναι 480p ακόμη και αν αυτά είναι γυρισμένα σε 4Κ ποιότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται και ο Reed Hastings, CEO του Netflix, που αποφάσισε ότι θα μειωθεί το bitrate της πλατφόρμας για τις επόμενες 30 ημέρες.

Γιατί, όμως, έχει δημιουργηθεί τόσος φόρτος εργασίας στις πλάτες του ίντερνετ; Όπως εξηγεί αναλυτικά το Bloomberg, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία αύξηση στη χρήση του Netflix και του YouTube της τάξης του 20% παγκοσμίως, ενώ η Αυστρία και η Ισπανία έχουν τερματίσει τα κοντέρ με συνολική αύξηση κοντά στο 40%.

Έτσι, αν σε όλο αυτό, προσθέσει κανείς και το ότι ξαφνικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι, χρησιμοποιώντας εφαρμογές για τηλεργασία όπως τα VPN δίκτυα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το ίντερνετ μπορεί να έρθει στα όρια του. Στην παρούσα φάση, μάλιστα, ένας κόσμος χωρίς διαδίκτυο φαντάζει σαν πραγματικά δυστοπικό σενάριο που ξεπερνά και την πιο απαισιόδοξη φαντασία.