MY KTEO

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης Αλιβερίου για την καύση του RDF και την ρύπανση στην ευρύτερη του Αλιβερίου


Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (4/3/2020) αναδείχτηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση η επιτακτική ανάγκη για την οριστική παύση της καύσης του RDF του ΠΕΤ-ΚΟΚ και της λιματολάσπης από την ΑΓΕΤ-Lafarge ως προϋπόθεση για τη διασφάλισης της δημόσιας υγείας των
εργαζομένων της επιχείρησης, των κατοίκων του Μηλακίου, του Αλιβερίου και των γύρω περιοχών, για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλες οι παρατάξεις, του κ. Μπουραντά, κ. Θωμά και της κα. Θαλασσινού, ταυτιστήκαν με την λειτουργία του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και της λεγόμενης «επιτροπής κοινωνικού έλεγχου» που αφορούν τον έλεγχο των εκπεμπόμενων ρύπων της τσιμεντοβιομηχανίας. Στην ουσία είναι το χρυσό περιτύλιγμα  για να περάσει η λογική της καύσης του RDF, πιο μαλακά και χωρίς αντιδράσεις στους κατοίκους.
Δεν έβγαλαν κουβέντα για να σταματήσει η καύση του, κρύβοντας επιμελώς την θέση των κόμματων και τον εκλεγμένων τους που έχουν ψηφίσει την καύση του, στην ευρωβουλή, στην βουλή, στις περιφέρειες. Απεναντίας πρότειναν οποιαδήποτε άλλη λύση όπως την μετακίνηση του εργοστάσιου, την εφαρμογή της χωροταξικής μελέτης που δεν υπάρχει ακόμα και την μετακίνηση του κοντινού χωριού που πλήττεται άμεσα από την ρύπανση. Βεβαίως κανείς τους δεν είπε κουβέντα για τους ανθρώπους που πρώτοι απ’ όλους εισπνέουν τα καρκινογόνα παράγωγα της καύσης του RDF. Αποδεικνύουν έτσι την πλήρη σύμπλευση τους με τον δρόμο ανάπτυξης που θυσιάζει και την ανθρώπινη υγεία και ζωή και περιβάλλον στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Κέκη Κ.
«Ξεκινώντας την τοποθέτηση μου θα ήθελα να επισημάνω ότι η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η  διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι ασύμβατη με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η παραγωγή Ενέργειας μέσω της καύσης σκουπιδιών έρχεται να απαντήσει σε έναν διπλό στόχο κερδοφορίας: Τη φθηνή παραγωγή Ενέργειας για τις τσιμεντοβιομηχανίες και άλλες εταιρείες και τη φθηνή καταστροφή των αποβλήτων που είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνη.
Με την παραγωγή Ενέργειας μέσω της καύσης σκουπιδιών, στόχος είναι να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να εξασφαλίσουν φτηνές πρώτες ύλες, σε βάρος της υγείας των κατοίκων στην περιοχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Η "απελευθέρωση" αυτής της αγοράς, όπως και της Ενέργειας συνολικά, άνοιξε λεωφόρους κερδοφορίας για τους ομίλους. Οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, η ανάθεση σε επιχειρηματικούς ομίλους της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν ως αποκλειστικό στόχο να εξασφαλίζονται νέα πεδία κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, θυσιάζοντας την υγεία του λαού και φυσικά το περιβάλλον.
Παράλληλα προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή στην ασυδοσία των βιομηχάνων, οι οποίοι σπέρνουν τον καρκίνο από τις καμινάδες των εργοστασίων τους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους χρησιμοποιώντας "τζάμπα" καύσιμα.
Η Περιφέρεια με την σύσταση του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος προσπαθεί να  υποκαταστήσει το Υπουργείο, που είναι αρμόδιο για αυτούς τους ελέγχους και σπεύδει να διαθέσει χρήματα για αρμοδιότητες άλλων, είναι φανερό πως προτιμά να συμβιβάζεται, αντί να διεκδικεί τα δικαιώματα της.  
Αλήθεια τι περιμένετε να γίνει με τα 100.000 ευρώ για μισθούς, κινήσεις και μέσα για τρία χρόνια;  Απλά θα λέτε πως κάτι έγινε. Φτιάχνονται σχήματα ελέγχου, χωρίς κρατική πιστοποίηση, που εύκολα μπορούν να δεχτούν παρεμβάσεις. Μπορούν να γίνουν άλλοθι σε κυβέρνηση και βιομηχάνους.
Όσο για την  «Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου για τη λειτουργία των βιομηχανιών του Αλιβερίου και την καύση του RDF» καλλιεργεί όπως και εσείς, απλά αυταπάτες είναι το χρυσό  περιτύλιγμα για να περάσει η λογική της καύσης του RDF, ποιο μαλακά στους δημότες. Είναι φανερό ότι συμβιβάζεστε αντί να διεκδικείτε την κατάργηση της καύσης του.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των Δημοτικών Αρχών της σημερινής αλλά και της προηγούμενης, της Περιφέρειας και των κόμματων σας ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που με την ψήφο τους και την στήριξη σας, στην ευρωβουλή στην βουλή στις περιφέρειες και τους Δήμους  υλοποιείτε τις κατευθύνσεις τις ΕΕ , συνηγορείτε με το μονοπώλιο της Lagarge-ΑΓΕΤ, εκτίθοντας σε τεράστιους κινδύνους την υγεία των εργαζομένων της επιχείρησης και των κατοίκων της περιοχής. Εκεί οδηγεί ο δρόμος ανάπτυξης που θυσιάζει και την ανθρώπινη υγεία και ζωή στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.
Με αυτόν τον τρόπο ρίχνετε στον καιάδα το πάγιο αίτημα των κατοίκων του Αλιβερίου ενάντια στην καύση RDF, του ΠΕΤ-ΚΟΚ και της λιματολάσπης, λέγοντας ναι στην καύση υπό όρους! Μάλιστα, μέσα από αυτή τη διαδικασία, τον δήθεν «Κοινωνικό Έλεγχο», γίνεται προσπάθεια να γίνουν συνένοχοι οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής καθώς καλούνται να «συνετίσουν» το μονοπώλιο της Lafarge για να καίει το σκουπιδαριό με οικολογικό και υγιεινό τρόπο! Έχει καρκίνο λοιπόν για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους, εργολαβοποίηση εντατικοποίηση και έχει μειώσεις μισθών περισσότερο από  20% στο Αλιβέρι.
 Σε αυτή την λογική αντιπροτείνουμε την διεκδίκηση μόνιμου σχήματος αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, με την ευθύνη του Υπουργείου, με επαρκή αριθμών επιθεωρητών περιβάλλοντος και με τα κατάλληλα μέσα προκειμένου να ελέγχονται μόνιμα και σταθερά όλες οι επιχειρήσεις για το κατά πόσον εφαρμόζουν τους περιβαλλοντικούς όρους της άδειας λειτουργίας τους.
Υπάρχει και το παράδειγμα του Παρατηρητήριου για τον Ασωπό πόταμο, στα Οινόφυτα που είναι στην βιομηχανική περιοχή και η μόλυνση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, σας προκαλούμε να μας φέρετε τα πρόστιμα που επέβαλε στις διάφορες εταιρίες από την συνεχή μόλυνση. Να μας απαντήσετε εάν έχει επιβληθεί στην ΑΓΕΤ όλα αυτά τα 15 χρόνια που καίει το RDF. Η παραμικρή κύρωση δεν έχει επιβληθεί!
Η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των κατοίκων υποστηρίζοντας το πάγιο αίτημα για σταμάτημα εδώ και τώρα της καύσης του καρκινογόνου RDF και την έχει καταψηφίσει παντού! Δε μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα να καταδικάσουμε τα παιδιά μας να αναπνέουν καρκίνο»!

Ο Κ. Κέκης στη δευτερολογία του υπογράμμισε πως:
«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ασφαλής τεχνολογία καύσης σκουπιδιών και ειδικά σε κλιβάνους παλαιάς τεχνολογίας, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η AΓΕΤ, αλλά και καμιά ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, δεν μπορεί να κάψει πλαστικά χωρίς να παραχθούν διοξίνες, αφού δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία, καθώς απαιτούνται συνεχείς μετρήσεις-δειγματοληψίες κάθε ώρα και όχι 2-4 φορές το χρόνο.
Επίσης, η ΑΓΕΤ δεν διαθέτει καν συστήματα διαρκούς παρακολούθησης των ρύπων που παράγονται στις εστίες καύσης και, συνεπώς, αδυνατεί να αυτοδιορθώνει τις ατέλειες καύσης. Επιπλέον, η τοξική στάχτη που παράγεται εν μέρει ενσωματώνεται στο τσιμέντο, μετατρέποντάς το σε τοξικό.
Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα και της διεθνούς εμπειρίας, όπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Πολ Κονέτ (Paul Connett), όταν βρέθηκε στον Βόλο. Στοιχεία 22 μελετών διεθνώς, που εκπονήθηκαν μεταξύ 1989-2017, παρέθεσε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Ματθαίος Δραμητινός. Σύμφωνα με τις μελέτες, που αφορούν βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο σκουπίδια, στις γύρω περιοχές παρατηρείται μεγαλύτερη θνησιμότητα τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους κατοίκους.
Στις μελέτες που υπάρχουν από τον «Δημόκριτο» στο Βόλο (23-24-25/5/2018), «όπου ανιχνεύθηκαν διοξίνες, φουράνια, και να μη μιλήσουμε για τα οξείδια του αζώτου, τον υγροποιημένο υδράργυρο που είναι μάλιστα σε υψηλές συγκεντρώσεις, κατά 95% των ανωτέρων επιτρεπτών ορίων». Και έθεσε ευθέως το αίτημα του λαού για απαγόρευση της καύσης και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την παρακολούθηση των μετρήσεων. Φανταζόμαστε και κάτι ανάλογο για το Αλιβέρι.
Και για τους παραπάνω λόγους υποστηρίζουμε το πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής του Αλιβερίου για σταμάτημα εδώ και τώρα της καύσης του καρκινογόνου RDF, του ΠΕΤ ΚΟΚ και της λιματολάσπης».