MY KTEO

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πρωτομαγιά 2020 - Δε θα φορτωθούμε ξανά τα βάρη


Το σωματείο μας καλεί όλους τους συναδέλφους να τιμήσουμε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά. Να αξιοποιήσουμε την Πρωτομαγιάτικη Απεργία απέναντι στην αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολυθεί το τελευταίο διάστημα.

Απέναντί μας δεν έχουμε έναν αόρατο εχθρό όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Αντίθετα ο εχθρός είναι ορατός και ο ίδιος με ή χωρίς πανδημία. Είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα που θυσιάζει τις ζωές μας για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για τη δημιουργία τους, σε καιρό "κανονικότητας" όπως τον λένε, μας θέλει να δουλεύουμε σα σκλάβοι. Για την προστασία τους στις συνθήκες της πανδημίας, μας αφήνουν χωρίς περίθαλψη και καταργούν ό,τι δικαίωμα έμεινε όρθιο. Θέλουν για άλλη μια φορά να φορτώσουν στην πλάτη μας τα βάρη της επερχόμενης κρίσης.
Αυτή η επίθεση εκφράζεται και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Με την ολοκλήρωση του κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων, ξεδιπλώνονται και τα επικίνδυνα για τους εργαζόμενους, σχέδια των νέων μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων που δημιουργήθηκαν. Εκμεταλλεύτηκαν την τραγωδία της πανδημίας για να περάσουν κάποια από αυτά. Πέταξαν, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες εργάτες στο δρόμο. Ακόμα και για κάποια προσωρινά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτή την κατάσταση έβαλαν τους εργαζόμενους να πληρώσουν τη νύφη, με μέτρα όπως διευθέτηση εργάσιμου χρόνου, προσωρινές άδειες κτλ.
Είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε. Η Πρωτομαγιά πάνω από όλα μας διδάσκει πως έχουμε τη δύναμη. Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει τις, συμβολικές λόγω κορονοϊού, απεργιακές κινητοποιήσεις. Λες και την επόμενη εβδομάδα που θέλει να μεταθέσει δε θα υπάρχει ο ιός. Δεν θα τους περάσει. Παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας οργανώνουμε την απεργία και τις συγκεντρώσεις. 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
           Ακύρωση όλων των απολύσεων στον κλάδο. να σταματήσουν οι υποχρεωτικές άδειες. Να σταματήσουν όλοι τα αντεργατικοί σχεδιασμοί.
           Προστασία της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. να τηρηθούν σε όλους τους χώρους τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την πανδημία
           Προστασία της υγείας του λαού. Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό και εφοδιασμό σε υποδομές τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην περιοχή
           Να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με την πανδημία
           Να προστατευτούν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από χρέη σε τράπεζες, εφορίες, ΔΕΚΟ.