MY KTEO

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Κορυφώνεται το θρίλερ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Πληροφορίες των τελευταίων ωρών καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να προκύψει κοινά αποδεκτή λύση και προμηνούν την ύπαρξη πολιτικής λύσης με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη αύριο στη Βουλή.
Το χάσμα στα ζητούμενα της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών παραμείνει αγεφύρωτο καθώς ούτε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα τη Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων βγήκε «λευκός καπνός» και πλέον οι τελευταίες ελπίδες θα κριθούν σήμερα όπου έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής. Οι Θεσμοί παραμένουν αμετακίνητοι στην άρνησή τους να δώσουν νέα παράταση στον νόμο 4605/2019 και η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τις ενστάσεις, προσαρμόζοντας το αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού.

Έμπειρος τραπεζίτης με γνώση της διαπραγμάτευσης χαρακτήρισε, μιλώντας στο news247.gr, ως εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται τόσο για ουσιαστικό όσο και για ηθικό ζήτημα. «Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς θα πρέπει όχι μόνο να βρει τους απαιτούμενους πόρους, αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που θα συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, χωρίς να αυξάνει τον ηθικό κίνδυνο και τα ρίσκα για τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων».
Μία από τις πιο ισχυρές ενστάσεις των Θεσμών αφορά στην περίμετρο όσων θα ενταχθούν ως κορωνόπληκτοι στην προωθούμενη λύση της επιδότησης των τόκων των στεγαστικών τους για πρώτη κατοικία. Για παράδειγμα οι Θεσμοί θεωρούν ότι μεγάλο μέρος όσων έχουν πληγεί σήμερα από τον κορωνοϊό θα έχουν επιστρέψει σε πολύ λίγους μήνες στην συνήθη οικονομική τους κατάσταση και άρα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να τυγχάνουν της επιδότησης για το σύνολο της χρονικής διάρκειας που συζητείται (από 9 μήνες έως 1 χρόνο).
Η κυβέρνηση από την πλευρά της προκειμένου να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά της ατού στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς ζήτησε αναλυτικά στοιχεία από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων τόσο για τον συνολικό αριθμό όσων έχουν πληγεί από την πανδημία όσο και για το ύψος των οφειλών τους.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τα τέσσερα χαρακτηριστικά που θα έχει το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Όπως είπε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προσθέτοντας πως το πλαίσιο που θα ανακοινωθεί θα έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχει τέσσερα χαρακτηριστικά:

  • θα αφορά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα
  • θα βγαίνουν στη σέντρα στρατηγικοί κακοπληρωτές, "αυτοί που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν".
  • θα δείξει μεγάλη προστασία και σεβασμό στους πολίτες που ήταν συνεπείς, αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και
  • θα διατηρεί την κουλτούρα πληρωμών.

Όπως έχει γράψει το news247.gr το πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς προβλέπει την κρατική επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων (και επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλος, με βάση όσα έχουν συζητηθεί, το ύψος του πακέτου θα μπορούσε να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, με άντληση κοινοτικών πόρων. Με αυτό ως δεδομένο, θα επιδοτηθούν περισσότερα από 250.000 δάνεια πρώτης κατοικίας, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Πιο συγκεκριμένα ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει το ύψος της επιδότησης να ορίζεται ανά τρίμηνο όπου στο πρώτο τρίμηνο η επιδότηση θα αφορά το σύνολο της δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, στο δεύτερο το 66% της δόσης και μέχρι 350 ευρώ και στο τρίτο το 33% της δόσης και μέχρι 175 ευρώ. Οι τελικές πάντως λεπτομέρειες του προγράμματος θα αποφασιστούν σε συνεργασία με τους Θεσμούς.


News247.gr