MY KTEO

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Περί Αιολικών Πάρκων

Του Γιώργου Χουχούμη: διπλωματούχου μηχανικού περιβάλλοντος
Επειδή γίνεται λόγος τελευταία για ένα αιολικό πάρκο στην ευρύτερη περιοχή μας με δημοσιευμένη άδεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και επειδή απεχθάνομαι περισσότερο και
από την αμάθεια την ημιμάθεια, θέλω και λόγω επαγγέλματος να εκφράσω την ταπεινή μου γνώμη. Τόσο επειδή είμαι μόνιμος κάτοικος της περιοχής, επειδή φυσικά κι εμένα με ενδιαφέρει ο φυσικός πλούτος της, όσο κι επειδή μερικοί συνδημότες και φίλοι μου έχοντας καλές προθέσεις αλλά χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες μπορεί να χάσουν το εύλογο δίκιο τους.
Πρώτα απ' όλα, ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΕ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.

Ουσιαστικά, η ΡΑΕ δίνει στην συγκεκριμένη εταιρεία το δικαίωμα να παράγει ενέργεια μέσω ανεμογεννητριών, τηρεί δηλαδή κάποιους κανόνες που θέτει η συγκεκριμένη Αρχή. Δεν παρακάμπτει όμως την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που είναι θεσμοθετημένη με τον Νόμο 4014/11 και σύμφωνα με την οποία για τη λειτουργία ενός αιολικού πάρκου τέτοιου μεγέθους χρειάζεται απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Πιο συγκεκριμένα, κατατίθεται από αρμόδιο μελετητή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ανοιχτά μέσω της ιστοσελίδας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (https://eprm.ypen.gr/
) πραγματοποιείται δημόσια διαβούλευση. Εκεί, το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, φορείς, σύλλογοι, πολίτες μπορούν να εκφέρουν τις όποιες αντιρρήσεις τους. Μέχρι σήμερα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ.
Αυτά είναι τα νομικίστικα.

Άρα, προτού πάρουμε τις καραμπίνες (όπως έγραψε ένας φίλος) και πέσουμε στη λούμπα του λαϊκισμού ή μπλεχτούμε στο σύνηθες άθλημα της περιοχής μας, που δεν είναι άλλο από τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών δημοτικών παρατάξεων του Δήμου μας, καλό θα είναι να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν ΝΟΜΟΙ και ΚΑΝΟΝΕΣ που πρέπει να τηρηθούν και με βάση το ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο (μας αρέσει ή όχι) δεν έχει γίνει κάτι παράνομο μέχρι στιγμής. Και φυσικά να γνωρίζουμε ότι κανένας Δήμαρχος δεν μπορεί να αδειοδοτήσει τέτοια έργα, ΔΕΝ είναι αρμοδιότητά του.

Αυτός που θέλει να προστατεύσει τον φυσικό πλούτο και την απαράμιλλη περιβαλλοντική ομορφιά αυτού του τόπου, κατά την προσωπική μου άποψη, οφείλει να επαγρυπνεί μεν αλλά να γνωρίζει πως θα αντιπαλέψει τυχόν απειλές της περιοχής θεσμικά. Έτσι δεν θα κατηγορηθεί ούτε για συνωμοσιολογία, ούτε για κομματική εκμετάλλευση.
Και για να μην κουράσω άλλο, περισσότερο φοβάμαι την "απλοποίηση" της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του Νέου Νομοσχεδίου, που στα χαρτιά θέλει να μειώσει τον χρόνο υλοποίησης κάποιων επενδύσεων, στην πραγματικότητα όμως πολύ φοβάμαι ότι θα μειώσει και το χρόνο ζωής πολύτιμων προστατευόμενων περιοχών.

Συνεπώς, ΝΑΙ στην εγρήγορση και την πληροφόρηση του κοινού της περιοχής μας, ΜΕ ΠΛΗΡΗ όμως γνώση της πραγματικότητας και των διαδικασιών χωρίς αφορισμούς, συνθηματολογία και εικασίες.