MY KTEO

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Εύβοιας: Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες για τη συρρίκνωση και υποστελέχωση του ΕΣΥ

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες για τη συρρίκνωση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, υπό τις οδηγίες φυσικά της ΕΕ που κάλεσε πάνω από 60 φορές τα μέλη της την τελευταία δεκαετία να περικόψουν τις δαπάνες Υγείας και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ένα μίγμα υποκρισίας και ανικανότητας η κυβέρνηση της ΝΔ που τους προηγούμενους μήνες προωθούσε Συμπράξεις Ιδιωτικού-Δημόσιου Τομέα για να “σώσει” το ΕΣΥ με παράλληλες, ξεκάθαρες επιθέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, εμφανίζεται ξαφνικά ως υπέρμαχος και υπερασπιστής “του ανθρώπου και της δημόσιας υγείας”. Ενώ είχε χρόνο πλέον του ενός μήνα πριν χτυπήσει τη χώρα η πανδημία για να στελεχώσει έστω και τελευταία στιγμή με νέες προσλήψεις το ΕΣΥ τελικά έκανε πίσω και είχε το θράσος να ζητήσει εθελοντές!

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

Με χαρακτηριστική ευκολία μας απαγόρευσαν την κυκλοφορία - ακόμα και παραπάνω απ’ ότι απαιτείται για υγειονομικούς λόγους. Δεν έχουν όμως την ίδια ευκολία να επιτάξουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία τα τελευταία χρόνια θησαύρισαν στις πλάτες του ελληνικού λαού και σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων!
Από τη μια λοιπόν έχουμε “αδυναμία εύρεσης πόρων” για τη στελέχωση του ΕΣΥ σε προσωπικό και εξοπλισμό. Το ίδιο επιχείρημα ακούμε και για τα τεστ/αντιδραστήρια των οποίων η ευρεία χρήση σε Ανατολική Ασία, Γερμανία, Καναδά, αποδεδειγμένα βοηθάει σημαντικότατα στον περιορισμό του ιού – τεστ τα οποία κοστίζουν μόλις 12ευρώ το ένα. ΑΛΛΑ: στις ιδιωτικές κλινικές – που δίνουν σε πολλούς εργαζομένους το 50% του μισθού τους – χαρίστηκαν 30εκ ευρώ αντί απλά να επιταχτούν οι ΜΕΘ τους, κίνηση την οποία έχουν κάνει ήδη Ιταλία-Ισπανία. Και φυσικά δεν θα έλειπε η “επιχορήγηση” στο νούμερο ένα χαρτί της κυβέρνησης: 32εκ ευρώ σε Μαρινάκη-Βαρδινογιάννη-Κυριακού-Αλαφούζο-Σαββίδη και όποια προβλήματα, διαφορετικές απόψεις και αντιδράσεις στην κυβέρνηση εξαφανίζονται δια μαγείας! Με 12εκ ευρώ θα είχαμε 1.000.000 τεστ σαν σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο στην πανάκεια της κυβέρνησης #ΜένουμεΣπίτι.
Τελικά το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν λεφτά ή όχι, αλλά το σε ποιους δίνονται!

“ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”

Ζούμε μια τραγική πραγματικότητα στην οποία το μόνο που ουσιαστικά ακούμε από τον κρατικό μηχανισμό είναι ότι η ευθύνη για τη διάδοση του ιού είναι αποκλειστικά ατομική και η μόνη δουλειά της κυβέρνησης είναι να βεβαιωθεί ότι ο κόσμος πειθαρχεί παίρνοντας περιοριστικά μέτρα και αφαιρώντας ελευθερίες. Παράλληλα έχουμε πλήρη αδιαφορία για αστέγους, φοιτητικές εστίες που κλείνουν και κέντρα κράτησης μεταναστών. Την επιδημία όμως δεν την αντιμετωπίζει το “ο σώζων εαυτό σωθήτω” ούτε μια κυβέρνηση που πετάει το μπαλάκι σε εμάς. Για αυτό χρειάζεται ένα καλά στελεχωμένο σύστημα υγείας, η αλληλεγγύη του λαού, η επιστημονική προσπάθεια και η συλλογική προσπάθεια του κόσμου της εργασίας (deliverάδες, υπάλληλοι super market, φαρμακείων κλπ) που έχουν κρατήσει όρθια την κοινωνία σε αυτές τις στιγμές.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

Τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 40.000 απολύσεις χωρίς να υπολογίζεται η κατάσταση στη μαύρη και αδήλωτη εργασία. Εκ περιτροπής εργασία με μισές αποδοχές, αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων, υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους, κατάχρηση των κανονικών ημερών άδειας, “οικειοθελείς αποχωρήσεις”, μη ανανέωση συμβάσεων, μη καταβολή δεδουλευμένων, τροποποιήσεις σε συμβάσεις που δύσκολα θα αλλάξουν ξανά στην προηγούμενη μορφή τους. Φαινόμενα όπου ο εργοδότης δεν δηλώνει τους εργαζόμενους ώστε να πάρουν επίδομα ή φτάνει να ζητάει μέρος ή ολόκληρο το πόσο του επιδόματος των 800 ευρώ στα γνωστά πρότυπα του δώρου Χριστουγέννων-Πάσχα! Την ίδια ώρα μεγαλο-επιχειρήσεις δέχονται δώρα-παροχές και ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την όποια υπόδειξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

ΕΕ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ
Η απάντηση της ΕΕ στην κλήση των βαρύτερα πληγεισών χωρών για οικονομική βοήθεια ήταν αναμενόμενα “ο καθένας για τον εαυτό του”. Ο δε κεντρικός ευρωπαϊκός τραπεζίτης ως το 2019 Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως θεωρεί μονόδρομο τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους στην ένωση! Βλέποντας τους καπιταλιστές πανικόβλητους να προσπαθούν να σώσουν τις επιχειρήσεις και το ίδιο τους το σύστημα και παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα αυτό αντιμετωπίζει τα ίδια του τα μέλη, φωνάζουμε πιο δυνατά από ποτέ: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ – ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Με τα βλέμματα του κόσμου στραμμένα αλλού, υπάρχουν πολλοί που ποντάρουν στην απουσία αντιδράσεων. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν ασταμάτητα να βομβαρδίζουν αμάχους στη Σομαλία, το κράτος και οι έποικοι του Ισραήλ εκμεταλλεύονται τις συνθήκες καραντίνας αρπάζοντας γη, γκρεμίζοντας σπίτια Παλαιστινίων και στρώνοντας δρόμους στη Δυτική Όχθη και η Τουρκία κόβει εγκληματικά την παροχή νερού σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους στη βόρεια Συρία. Στην ίδια κατηγορία ανήκει η κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία που εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία αποκτά επ’ αόριστον υπερεξουσίες που χαρακτηρίζουν δικτατορικά καθεστώτα, οι οποίες περιλαμβάνουν φυλάκιση για όποιον κρίνουν πως υπονομεύει το σχέδιο της κυβέρνησης για την πανδημία. Βραζιλία, Λευκορωσία και Τουρκμενιστάν επιλέγουν να αγνοήσουν την πανδημία εντελώς για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους - με το τελευταίο μάλιστα να φτάνει σε σημείο να απαγορεύει τη χρήση μάσκας (!) – καταδικάζοντας ολόκληρο τον πληθυσμό τους. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ και τη ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα στη ΒΙΟΜΕΤ μέσα στη νύχτα σε περίοδο καραντίνας ενώ δεν είχε πρόβλημα να εκκενώσει τις καταλήψεις που φιλοξενούσαν πρόσφυγες στην Αθήνα.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ(;) ΜΕΤΡΑ

Πολλά έκτακτα μέτρα πιθανόν να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να καταργηθούν στο μέλλον. Σε περιόδους κρίσεων επιταχύνονται διαδικασίες που κανονικά θα χρειάζονταν δεκαετίες για να προωθηθούν, με μη ώριμες και επικίνδυνες τεχνολογίες να εισάγονται στην καθημερινότητα μας και πολλά κοινωνικά πειράματα να τρέχουν εν αγνοία μας. Πληθώρα ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών ενεργοποιούν μεθόδους παρακολούθησης του πληθυσμού (μέσω κινητών τηλεφώνων και εφαρμογών, “έξυπνων” συσκευών όπως ρολόγια με μετρητές παλμών/θερμοκρασίας, θερμικές κάμερες, κ.α.) και εκχωρούν έκτακτες δικαιοδοσίες στις υπηρεσίες ασφαλείας τους σχετικά με την ηλεκτρονική παρακολούθηση στο όνομα της αντιμετώπισης την πανδημίας. Το ερώτημα ιδιωτικότητα ή υγεία έχει απάντηση και αυτή είναι ότι και τα δύο είναι θεμελιώδη δικαιώματα και δεν παραδίδουμε κανένα. Υπάρχει τρόπος να προστατευτεί το ένα χωρίς την καταπάτηση του άλλου!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ!

Ø ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ø ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ (ΜΟΝΟ 567 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ)

Ø ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΚΑΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΕΣΤ

Ø ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΟΥ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Ø ΑΔΕΙΕΣ ΜΕ ΠΛΗΡΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Ø ΝΑ ΠΑΤΑΧΤΕΙ Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ø ΣΤΟΠ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ø ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ