MY KTEO

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Για τα στάδια ανοίγματος των καταστημάτων ενημερώνει η Βούλα Αγιοστρατίτη

Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Βούλα Αγιοστρατίτη ενημερώνει τους επαγγελματίες του Νομού για τα στάδια ανοίγματος των καταστημάτων.

Αναλυτικα:
1ο στάδιο - 4η Μαΐου: Ποιες κατηγορίες λιανεμπορίου ανοίγουν
Ανοίγουν βιβλιοπωλεία, οπτικά, είδη αθλητικού εξοπλισμού, αγορές φυτών, αγορές καταναλωτών, ενώ απελευθερώνεται η μετακίνηση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών από περιφερεια σε περιφέρεια. Επίσης ανοίγουν κομμωτηρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ. Στα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, θα πρέπει να τηρείται υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι πελάτες θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώνουν κατάλογο με με τα ραντεβού των πελατών τον οποίο θα επιδεικνύουν όταν χρειάζεται στα ελεγκτικά όργανα. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους, εργαζόμενους και πελάτες. Ισχύουν οι ίδιοι οι περιορισμοί αποστάσεων μέσα στα καταστήματα με εκείνους για τα εμπορικά καταστήματα.

2ο στάδιο - Υπόλοιπο λιανεμπόριο
Το δεύτερο στάδιο λειτουργίας αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 11 Μαϊου, όποτε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών κέντρων.
Όταν το εμπορικό κατάστημα έχει εμβαδό 20 τμ, επιτρέπεται η παρουσία σε αυτό 4 ατόμων. Για καταστήματα εμβαδου από 20-100 τμ, επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων συν ένα επιπλέον άτομο ανά 10 τμ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ, επιτρέπεται η παρουσία 12 ατόμων συν ένα ατομο ανά 15 τμ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε ένα κατάστημα 130 τ.μ. επιτρέποται η παρουσία 12 ατόμων, συν 2 ατόμων για την επιφάνεια μεταξύ 100-130 τ.μ. Επιτρτέπονται δηλαδή συνολικά 14 άτομα.
Επιπλέον θα επανέλθουν τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, στις σχολές Οδηγών θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

3ο στάδιο 18 Μαΐου - Αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα

Ξεκινά η λειτουργία ζωολογικών πάρκων και βοτανικών κήπων ενώ και εδώ θα πρέπει να τηρείται υποχρεωτικά η απόσταση 2 μέτρων με ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας. Επίσης επαναλειτουργούν αρχαιολογικοί χώροι, και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ). Εδώ δεν επιτρέπεται να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους ενώ παραμένουν οι ίδιοι περιορισμοί που ίσχυαν και παραπάνω

4ο στάδιο - 1η Ιουνίου: Εμπορικά κεντρα εστιατόρια, καφετέριες

Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα. με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους (πελάτες και εργαζόμενους) και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους. Στα εμπορικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου τα καταστήματα εστίασης. Επιτρέπεται ένας πελάτης επισκέπτης ανά 20 τ.μ. και ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες για την παρουσία ατόων με εκείνους και για τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.
Επαναλειτουργούν επίσης εστιατόρια και καφετέριες αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών θα είναι τα 2 μέτρα, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ θα πρέπει να υπάρχει αντισυπτικό. Θα πρέπει να υπάρχει ένας πελάτης ανά 3 τ.μ. και η μέγιστη συννεοτοχή ανά τραπέζι δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 4 άτομα.

5ο στάδιο - Εντός Ιουνίου : Ξενοδοχεία, Θερινοί κινηματογράφοι

Το 5ο στάδιο θα ανακοινωθεί αναλυτικά εντός του Ιουνίου και σε γενικές γραμμές αφορά την επαννεκίνηση των θερινών κινηματογράφων. Η μέγιστη επιτρεπόεμνη πληρότητα θα είναι το 60%. Επαναλειτουργούν επίσης τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς κανόνες όπως και για την εστίαση.

6ο στάδιο

Σε έκτη φάση, χωρίς να προσδιορίζεται η ημερομηνία, θα επαναλειτουργήσουν θεματικά πάρκα, παιδότοποι.

7ο στάδιο

Τέλος, το έβδομο και τελευταίο στάδιο προβλέπει την επαναλειτουργία των εστιατορίων, μπαρ, νυχτερινών καταστημάτων σε κλειστούς χώρους, χωρίς επίσης να προσδιορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία.