MY KTEO

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Κάρυστος: Αιτήματα και προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας


Στην άτυπη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου, την Τετάρτη 29 Απρίλη, για την ανταλλαγή απόψεων για τις συνέπειες από τον κορονοϊό συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρης Παρασκευάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Δημοτική Αρχή δεν πείρε θέση για τα παρακάτω ζητήματα που τέθηκαν, παρά τον επείγοντα χαρακτήρας τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα θέσει τα ζητήματα αυτά, που αναφέρονται πιο αναλυτικά στο Υπόμνημα που καταθέσαμε (υπάρχει παρακάτω ολόκληρο), στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη απόφασης. Αναμένουμε ως τότε τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής αλλά και τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Δ. Παρασκευάς στις παρεμβάσεις του τόνισε πως:
«Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των υγειονομικών και άλλων ειδικών δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την πανδημία του κορονοϊού, μιας και ούτε το εμβόλιο, ούτε κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Από αυτή την άποψη έχουν μεγάλη σημασία ακόμη τα μέτρα θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Καταθέτουμε σήμερα μια σειρά προτάσεων που θεωρούμε πολύ σημαντικές όπως η πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου Καρύστου και του ΕΚΑΒ, η παροχή όλου αναγκαίου υγειονομικού υλικού, η στελέχωση του «Βοήθεια στο Σπίτι», η ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων. Για όλες αυτές τις υπηρεσίες απαιτείται αύξηση του προϋπολογισμού τους και μονιμοποίηση του προσωπικού τους που είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, παρατηρώντας πως η παραπληροφόρηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, το «μένουμε σπίτι» δεν αρκεί, ο φόβος χωρίς γνώση είναι κακός σύμβουλος, οδηγεί σε λάθη. Προστασία από τα πολύ συχνά λάθη στη χρήση των ΜΑΠ που επί της ουσίας τα καθιστά αν όχι επικίνδυνα, τουλάχιστον άχρηστα, μπορεί να δώσει μόνο η έγκυρη ενημέρωση από τους ειδικούς, δηλαδή τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Για αυτό θεωρούμε πως θα βοηθούσε μια ουσιαστική ενημερωτική καμπάνια του Δήμου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καρύστου, προς τους κατοίκους του Δήμου σε σχέση με τον Covid-19 και τα μέτρα προστασίας από αυτόν. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους στο Δήμο και τα Σούπερ Μάρκετ. Ακόμη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουρισμού θα πρέπει να γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον κλάδο πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτών την 1η Ιούνη».
Ακόμη ο Δ. Παρασεκυεάς, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των κατοίκων και των επαγγελματιών του Δήμου, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων σημειώνοντας πως:
«Γίνεται πια φανερό πως επιδιώκεται να φορτωθούν άλλη μια φορά τα "σπασμένα" στους πιο αδύναμους, στους μισθωτούς, τους μικρούς επαγγελματίες και στους αγροτοκτηνοτρόφους. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων που όλο αυτό το διάστημα με τις συμβολικές κινητοποιήσεις τους ανάδειξαν αυτό το ζήτημα.
Πιστεύουμε πως ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Να συμβάλετε, όσο περνάει από το χέρι σας ως δημοτική αρχή, ώστε να στηριχθούν όσο γίνεται περισσότερο οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι μικροί επαγγελματίες, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Υπάρχουν μέτρα που μπορεί να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα που μπορούν να προωθηθούν με ανάλογες αποφάσεις προς την Κυβέρνηση. Τέτοια μέτρα είναι η απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για το επόμενο εξάμηνο, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους κοινόχρηστου χώρου, η απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν Δημοτική περιουσία».

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην τοποθέτησή του για την επαναλειτουργία των σχολείων, όπου ο Δήμος θα επωμιστεί σημαντικό βάρος λέγοντας πως:
«Ήδη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι για τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα σχολεία καθώς η Κυβέρνηση αγνόησε τα σχετικά αιτήματα των γονέων και των εκπαιδευτικών. Με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Παιδείας η πυκνότητα στις διδακτικές αίθουσες θα είναι μεγαλύτερη από τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα!
Είναι γνωστό πως το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση κάνουν κάθε προσπάθεια για να καταργήσουν κάθε μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας, ας σεβαστούν έστω και τώρα την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστούν:
1. Η αυστηρή τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου από μαθητή σε μαθητή εντός των αιθουσών.
2. Η δωρεάν εξασφάλιση για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των απαραίτητων μέσων προστασίας για όσους επιλέξουν να τα χρησιμοποιούν (μάσκες, γάντια) καθώς και μέσα υγιεινής (υγρό σαπούνι στις τουαλέτες, αντισηπτικά σε κάθε αίθουσα).
3. Η καθημερινή απολύμανση των αιθουσών δύο φορές (όπως προβλέπει το Υπουργείο) και σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση των προαυλίων των σχολείων, που πιθανά σημαίνει πρόσληψη καθαριστών.
4. Η εξασφάλιση της ασφαλούς μετάβασης των μαθητών στα σχολεία, πράγμα που σημαίνει αύξηση των δρομολογίων».