MY KTEO

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Νέες διευκρινίσεις για το μέτρο της  επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου  , στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχες επιχειρήσεις θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

- Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως500 εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

- Να είναι επιχειρήσεις που:
 α) δεν είναι προβληματικές, κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια, ως συνεπεία της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
 β) πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 για τις ενισχύσεις de minimisκαι δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο ενίσχυσης, για την τριετία 2018-2020.

Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή
 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύθηκε και η  Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία  τίθεται σε ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα  υποβολής των  αιτήσεων. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων με τη μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και δικαιούχες είναι οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον  κορωνοϊό  .

 
naftemporiki.gr