MY KTEO

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Ευβοίας: «Οργανώσου στο συνδικάτο! Δώσε δύναμη στη δύναμη σου!


Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, φανερώνεται μπροστά μας η γύμνια του συστήματος υγείας στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες «πρότυπα» τα προηγούμενα χρόνια.
Οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα είναι εικόνες από το μέλλον της δημόσιας υγείας όσο προχωρά το
ξεθεμέλιωμα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα που πρέπει να έχει η υγεία.
Και εν μέσω πανδημίας,
           ενώ η ζωή μας παίζεται κορώνα γράμματα λόγω και των τραγικών ελλείψεων στα Νοσοκομεία της  χώρας,
           ενώ όλοι καταβάλουμε τις προσπάθειες που μπορούμε προκειμένου να τηρηθούν οι οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια και την προστασία τη δική μας αλλά και των οικογενειών μας, δεν μπορούμε παρά να πούμε τα εξής:
Δε γίνεται η κυβέρνηση να βλέπει μόνο ανεγκέφαλους πολίτες με σπασμένα υδραυλικά στα εξοχικά τους και να μη βλέπει το συνωστισμό που υπάρχει στις γραμμές παραγωγής, την παντελή έλλειψη ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων, το πόσο επικίνδυνη είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ η επιβολή ως και 12ωρης υπερωριακής απασχόλησης σε ορισμένους συναδέλφους προκειμένου να βγουν οι «εκ περιτροπής βάρδιες».
Η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς καταπονεί τον οργανισμό μας και μας καθιστά πιο ευάλωτους στην επίθεση του ιού. Φυσικά δεν υπερασπιζόμαστε τις άσκοπες μετακινήσεις του πληθυσμού γιατί πρώτα θέτουν σε κίνδυνο εμάς και τις οικογένειές μας.
Στον κλάδο μας στην Εύβοια, ήδη η εργοδοσία ξεκινά να κάνει χρήση των δώρων που της δίνει το κράτος!
           Τηλεεργασία που φυσικά σημαίνει δουλειά από το σπίτι που ήρθε για να μείνει. Γιατί όταν αναρρώνεις από ασθένεια ο εργοδότης μπορεί να σου επιβάλει να μένεις στο σπίτι και να εργάζεσαι καταπονώντας φυσικά τον εξασθενημένο οργανισμό σου, ξοδεύοντας και ο ίδιος μέσα και υποδομές για να πραγματοποιείται αυτό (ίντερνετ, ρεύμα, τηλέφωνο, χώρο, η/υ κλπ)  ανοίγοντας τις ορέξεις για αλλαγές στο καθεστώς της αναρρωτικής άδειας σε πολλούς χώρους που η φύση της δουλειάς το επιτρέπει .
           Εκ περιτροπής εργασία του προσωπικού που επιβάλλεται μονομερώς και ήδη ξεκινά να εφαρμόζεται σε διάφορες επιχειρήσεις που σημαίνει μισός μισθός για το προσωπικό για να κρατιέται ανθηρή η κερδοφορία της επιχείρησης στα δύσκολα. Ας μη μας ξεγελά το τυράκι για δήθεν  προστασία των θέσεων εργασίας.
           Επιχειρήσεις μπορούν πρώτα να προβούν σε απολύσεις εν μέσω πανδημίας, χωρίς να αποκλείεται ότι σε δεύτερη φάση μπορούν να υπαχθούν στις ΚΑΔ που τους επιτρέπουν να κάνουν χρήση τέτοιων μέτρων! 100.000 απολύσεις έγιναν μέσα στον προηγούμενο μήνα, περισσότερες από εκείνες των πιο μαύρων ημερών της τελευταίας οικονομικής κρίσης!
           Απληρωσιά! Στο όνομα των οικονομικών δυσκολιών που φυσικά σε πολλές περιπτώσεις προϋπήρχε γιατί οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πάντα πρέπει να βάζουν πλάτη για να κερδίζουν οι εργοδότες!

Γίνεται φανερό ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας τους και όχι η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων! Και φυσικά όταν τελειώσει η περίοδος της πανδημίας τα δωράκια αυτά θα μείνουν για λόγους προληπτικούς στη φαρέτρα των εργοδοτών!
Μας καταδικάζουν να ζούμε με ακόμα λιγότερα ψίχουλα σε φάση μάλιστα που οι τιμές παίρνουν την ανιούσα σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης!

           Αναστολή συμβάσεων που μπορούν όμως και να «ξε- αναστέλλονται» προσωρινά από τον εργοδότη για έκτακτες ανάγκες!!  Αρκεί να καταβάλει στον εργαζόμενο το αντίτιμο της έκτακτης εργασίας του και για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα παραμένει δικαιούχος του επιδόματος ως τα 800 ευρώ! Άρα πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με πολλά ερωτηματικά για το αν και πώς θα γίνεται η προσωρινή παύση της αναστολής της σύμβασης και δε θα αναγκάζεται ο εργαζόμενος να δεχτεί να πληρώνεται από το κράτος αλλά να κάνει και καμία δουλίτσα όταν προκύπτει ανάγκη! Φυσικά κάτω από το φόβο της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης  όταν η πανδημία τελειώσει..
           Υποχρέωση υποβολής των αλλαγών στις συμβάσεις και τις άδειες μετά την εφαρμογή τους στο σύστημα Εργάνη, απογειώνοντας την ασυδοσία της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς!
           Άδειες ειδικού σκοπού που άλλοτε υποβάλλονται κανονικά άλλοτε υπάρχει άρνηση να παραχωρούνται στους εργαζόμενους, επιβολή καθεστώτος άδειας άνευ αποδοχών και εξαφάνιση όλης της κανονικής άδειας των εργαζομένων σε συνθήκες που καθόλου δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμά τους στην αναψυχή όπως άλλωστε είναι και ο προορισμός της.
Συναδέλφισσα συνάδελφε,
Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται περισσότερο από ποτέ ορατή η ανάγκη της συσπείρωσης στις γραμμές του συνδικάτου μας.
Κανένας και καμία να μη μείνει ανυπεράσπιστος ή ανυπεράσπιστη  απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με την πάλη και τη συλλογική μας διεκδίκηση να οργανώσουμε την αντίστασή μας απέναντι στην επίθεση τα δικαιώματά μας. Την επιβολή νέων κατακτήσεων που να ταιριάζουν στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Οργανώσου στο συνδικάτο σου!