MY KTEO

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

To online μητρώο ξεκλειδώνει μέτρα στήριξης για τις ελληνικές startup

Με τη λειτουργία, εντός των επόμενων εβδομάδων, του online ψηφιακού μητρώου μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου (gov.gr) γίνεται το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό εξειδικευμένων μέτρων στήριξης των ελληνικών νεοφυών (startup) επιχειρήσεων. 


Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης όπως δηλώνει στο Capital.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστος Δήμας είναι η πρακτική υποστήριξη των startupεταιρειών με μια σειρά μέτρων, όπως η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, η παροχή φορολογικών κινήτρων κ.ο.κ.

"Για να μπορούμε όμως να σχεδιάσουμε σωστά αυτά τα μέτρα και να έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για το δημοσιονομικό κόστος, θα πρέπει να γνωρίζουμε το μέγεθος και τον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων στις οποίες απευθυνόμαστε. Γι αυτό το λόγο επιλέξαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να δημιουργήσουμε και εμείς ένα online μητρώο”, σημειώνει ο κ. Δήμας.

Για την εγγραφή τους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλύπτουν απαραίτητα δύο κριτήρια: Πρώτον να έχουν μια καινοτόμα δραστηριότητα και δεύτερον να έχουν προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς αγορές.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ορισμός για το τι καθιστά μια επιχείρηση startupη εγγραφή στο μητρώο θα γίνεται με δύο τρόπους:
-       O πρώτος τρόπος αφορά τις εταιρείες που έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια το οποία ειδικεύονται στις νεοφυείς επιχειρήσεις (VentureCapitalFunds). Η εγγραφή αυτών των εταιρειών θα είναι ουσιαστικά αυτόματη.
-       Ο δεύτερος τρόπος είναι η αξιολόγηση από μια ειδική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από παράγοντες του οικοσυστήματος (στελέχη VCs, συμβούλους κλπ). Το μητρώο που θα έχει την ονομασία ElevateGreece (elevategreece.gov.gr) είναι σχεδόν έτοιμο. Αυτή την περίοδο γίνονται οι τελικές δοκιμές και αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του μέσα στον επόμενο μήνα.

Προχωρά και η Πολιτεία Καινοτομίας της Αθήνας
Στο μεταξύ προχωρούν και οι διαδικασίες του έργου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την δημιουργία του κέντρου καινοτομίας στην Αθήνα. Το έργο, προϋπολογισμού 58,5 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και πλέον προετοιμάζεται η α’ φάση του διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Το Κέντρο Καινοτομίας θα δημιουργηθεί στο παλιό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς με στόχο να φιλοξενεί startupεπιχειρήσεις, αλλά και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών, με σκοπό να ενισχυθούν οι συνέργειες εντός του εγχώριου οικοσυστήματος.

Ευκολότερες διαδικασίες και one-stop-shop
Παράλληλα με την ενίσχυση του οικοσυστήματος των startup προχωρά και η δημιουργία "πρότυπων σημείων μια στάσης" (onestopshop) για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτή την περίοδο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνηση διερευνά τις ανάγκες ξεκινώντας διάλογο με τους φορείς του οικοσυστήματος προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτουν αυτές οι υπηρεσίες. Υπό το πλαίσιο αυτό, ανατέθηκε πρόσφατα σε συμβουλευτική εταιρεία να διοργανώσει συναντήσεις εργασίας (workshops) προκειμένου να καταγραφούν και να επεξεργαστούν οι πληροφορίες από τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και από εκπροσώπους τουλάχιστον πενήντα νεοφυών επιχειρήσεων, προκειμένου να εντοπιστούν τα κομβικά σημεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.


capital.gr του Κώστα Κετσιετζή