MY KTEO

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Δημήτρης Κατσούλης: Πρόκειται για πραγματική απόλυση αφήνοντας 250 οικογένειες στην ανεργία και το οικονομικό αδιέξοδο

Η αιφνίδια απόφαση της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ να σταματήσει την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου στο Μαντούδι επικαλούμενη τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, διώχνει στην ανεργία 159 εργαζόμενους και περίπου άλλους 100 που δούλευαν σε εργολαβίες. Με θράσος τις
αποκαλεί «εθελούσια έξοδο» και δήθεν υπόσχεται την επανεκκίνηση στο άγνωστο μέλλον.

Κάθε άλλο παρά εθελούσια έξοδος είναι διότι αυτή θα προϋπόθετε την συναίνεση του εργαζόμενου. Πρόκειται για πραγματική απόλυση αφήνοντας 250 οικογένειες στην ανεργία και το οικονομικό αδιέξοδο σε μία δύσκολη εποχή ύφεσης και σε μία περιοχή που πληρώνει δεκαετίες τώρα την αποβιομηχάνιση και το «εμπόριο» φρούδων ελπίδων.

Βέβαια σε αυτή την απόφαση την ενθάρρυναν οι πολιτικές και θεσμικές αλχημείες του Υπουργείου Εργασίας καθώς και το γενικότερο πλαίσιο της προστασίας μονοσήμαντα των συμφερόντων των μεγάλων εταιριών σε βάρος των δικαιωμάτων και της εργασιακής ασφάλειας των εργαζομένων.

Το Μαντούδι όμως και η Εύβοια δεν μπορούν να αντέξουν άλλη ανεργία. Η Κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάξει την εργασία των εργαζομένων της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ υποχρεώνοντας την Εταιρία να διατηρήσει ακέραιες τις θέσεις εργασίας για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους έστω και εάν χρειαστεί στο διάστημα της υπολειτουργίας του Εργοστασίου να καλύψει πλήρως τον μισθό τους.

Δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που ακολουθεί την υγειονομική κρίση η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων θέσεων εργασίας και η δημιουργία ενός αποτελεσματικού θεσμικού και οικονομικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων είναι υποχρέωση του κράτος και όρος για να μην μαραζώσουν ακόμη περισσότερο οι τοπικές μας κοινωνίες. Για την Εύβοια τουλάχιστον δεν υπάρχει περιθώριο άλλης πολιτικής.