MY KTEO

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Ο κορονοϊός «χτυπά» και τις αποκρατικοποιήσεις - Μείωση έως και 30% στις επενδύσεις στην Ελλάδα

Νέα τρύπα 2 δισ. ευρώ από τα φετινά έσοδα αποκρατικοποιήσεων φέρνει ο κορονοϊός καθώς δεν αναμένεται να αντληθούν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος έναντι αρχικού στόχου για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις για το 2020, σύμφωνα και με την έκθεση της Κομισιόν αναμένεται ότι θα είναι μειωμένες σε ποσοστό 30%, κάτι που αποτελεί μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη αφού συνδυάζεται άμεσα τόσο με την ανάπτυξη, όσο και με την απασχόληση.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενοφός, το ΤΑΙΠΕΔ θα αντλήσει φέτος από τις ιδιωτικοποιήσεις ένα μικρό τμήμα αντί του αρχικού στόχου για έσοδα 2,4 δις ευρώ, καθώς η πανδημία του κορονοϊού το αναγκάζει να παρατείνει διαγωνισμούς που τρέχουν. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η Αθήνα ήλπιζε να ολοκληρώσει την μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και να λάβει δεσμευτικές προσφορές για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας αργότερα φέτος.
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε επίσης, ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ρίσκο αγοράς το οποίο αναπόφευκτα θα είχε βρει αντανάκλαση στις προσφορές που θα δεχόμαστε», τονίζοντας παράλληλα πως τα ισχύοντα μέτρα αποστασιοποίησης δημιουργούν προβλήματα στις διαδικασίες οι οποίες σε κανονικές συνθήκες περιλαμβάνουν επιτόπου επισκέψεις και συναντήσεις.

«Δεν θα βιαστούμε για οποιονδήποτε λόγο να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα μας έφερναν προσφορές χαμηλότερους από τους στόχους που έχουμε θέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρ. Ξενόφος.
Ο κ. Ξενόφος ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις τελικές προσφορές για τον ΔΑΑ, καθώς το Ταμείο αξιολογεί την κατάσταση μήνα με τον μήνα. Εννέα επενδυτές έχουν προεπιλεγεί για το αεροδρόμιο και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένονταν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Εννέα ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και άλλοι εννέα ξένοι και εγχώριοι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο είπε το Ταμείο θα ανακοινώσει ποιοι θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των δύο διαγωνισμών μέχρι τον Ιούνιο.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει επισκέψεις, οικονομικό και νομικό έλεγχο και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους προεπιλεγέντες επενδυτές και η διαδικασία θα έπαιρνε κανονικά έξι με οκτώ μήνες.
«Οι επενδυτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παραμένουν ζεστοί...για όλα τα περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Ξενόφος. «Θα δώσουμε μία μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για να επανέλθουν τα πράγματα στην φυσιολογικότητα».


Newsbomb.gr.