MY KTEO

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Τι σημαίνουν τα 5 μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Γ. Βρούτσης; Με μία λέξη, «Μνημόνιο»

Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου εκ περιτροπής εργασίας σημαίνει ότι οι μισθοί θα πέσουν στο μισό και θα έρθει με ένα μικρό ποσοστό από τα 533 ευρώ να δώσει επιπλέον το κράτος δηλαδή ένας που έπαιρνε 800 ευρώ θα πάρει 400 και περίπου 250 ακόμα, μέρος του επιδόματος. Αυτό σημαίνει
μια απώλεια 20 – 22% από τις αποδοχές του. Σταδιακά επανέρχεται η λειτουργικότητα των επιχειρήσεων από τη Δευτέρα. Οι άνθρωποι θα πάνε στην εργασία τους με τις αποδοχές τους να είναι μειωμένες κατά 20-22%. Αυτό είναι μια καινούργια πραγματικότητα και αυτό πρέπει να το λέμε καθαρά στον κόσμο για να ξέρει ποια είναι η επόμενη μέρα.
Στις επιχειρήσεις που είναι με αναστολή, δεν ισχύει το εμπόδιο που λέει ο Βρούτσης για απαγόρευση απολύσεων.
Από τη Δευτέρα θα καλείσαι είτε να μειώσεις τον μισθό σου και να συμφωνήσεις σε ένα μειωμένο μισθό, είτε να συμφωνήσεις στο σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας και να είσαι έτοιμος οποιαδήποτε ώρα και μέρα να καλύψεις κάποιο ωράριο και το τρίτο αν δεν δεχθείς όλα αυτά να απολυθείς. Αυτό είναι ένα τρίτο μνημόνιο και χωρίς να υπολογίσουμε τις συνθήκες για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους καλλιτέχνες.